Gebakken roggenvleugel met preisaus en gekookte aardappelen
  • Roggenvleugel wordt zo vaak vergeten als het gaat om lekkere vis. Hij komt helemaal tot z’n recht in dit gerecht met prei in een smeuïge kaassaus. Meer moet dagelijkse kost niet zijn.  

Ingrediënten

  • 800 g vastkookaardappel
  • 3 stengel prei
  • 1 kg roggenvleugel
  • peper
  • zout
  • een klont boter
  • 40 g boter
  • enkele eetlepels bloem
  • 50 g bloem
  • een scheut melk
  • nootmuskaat
  • 0.25 citroen
  • 100 g gemalen kaas

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in een ruime kookpot met gezouten water. 

Spoel de prei grondig en snijd ze in stukken. Stoof ze aan in de ruime pan en laat rustig verder garen onder een deksel. 

Verdeel de vis in porties en kruid de stukken met peper en zout. 

Zet een vuurvaste pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten.

Neem een ovenschaal en doe er enkele eetlepels bloem in. Haal de stukken vis door de bloem en bak ze vervolgens in de hete vetstof.

Draai de stukken vis om en laat ze verder garen in de voorverwarmde oven. 

Zet een kookpot op het vuur en maak een geurige roux van bloem en boter. 

Giet er het vocht van de prei over met een scheut melk en klop verder tot een gebonden saus. 

Giet de gare aardappelen af en haal de vis uit de oven. 

Voeg de gemalen kaas toe aan de saus en breng verder op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap. 

Doe de prei bij de saus.

Schep wat van de prei in kaassaus op een bord. Leg er het stuk gebakken vis bovenop en schik er enkele aardappelen langs.

Gebakken roggenvleugel met preisaus en gekookte aardappelen