Gebakken rog met tomatensaus

Rog is een bijzonder lekkere maar ook heel delicate vis. Je maakt hem best klaar op de dag dat je hem koopt, want anders kan hij onaangenaam naar ammoniak gaan ruiken. Rogfilets zitten mooi rond het kraakbeen en kun je gemakkelijk fileren op het bord.Jeroen maakt er een pittige mediterraanse tomatencoulis bij en serveert de vleugels met geroosterde kleine aardappelen in de schil en een salade.

Ingrediënten

  • 4 rogvleugel
  • 1 kg aardappel
  • 5 tomaat
  • 4 sjalot
  • 2 teentje knoflook
  • 0.5 chilipeper
  • boter
  • olijfolie
  • 1 koffielepel sambal
  • 4 koffielepel kappertjes
  • handvol rucola
  • handvol mosterdsla
  • basilicum
  • oregano
  • rozemarijn
  • tijm
  • grof zout
  • zout
  • peper

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • een blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De gebakken rog in tomatensaus

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Was de aardappelen, maar schil ze niet. Doe ze in een grote ovenschaal en sprenkel er een flinke scheut olijfolie over.

Kruid de aardappelen met oregano, rozemarijn, tijm en grof zout. Schud met de ovenschaal zodat de kruiden tussen de aardappelen zitten.

Dek de ovenschaal af met een vel aluminiumfolie en zet ze in de voorverwarmde oven. Laat ze ongeveer 25 tot 30 minuten garen.

Haal de rogvleugels uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Pel de sjalotten en hak ze grof. Snijd de chilipeper in stukken. Kneus en pel de knoflook.

tip De groenten moeten niet fijn gesneden worden omdat je de saus mixt.

Snijd de tomaten in stukken.

Stoof de sjalotten in een flinke scheut olijfolie. Doe er de chili, de knoflook en de tomaten bij en stoof ze mee.

Kruid met oregano, tijm, rozemarijn en zout. Zet een deksel op de pan en laat de tomaten helemaal plat koken.

Smelt een klont boter in een grote pan maar laat ze niet bruin worden.

Kruid de vis aan beide kanten met zout en witte peper.

Bak de vis langzaam op een zacht vuur. Lepel er regelmatig boter over (aroseren). Voeg extra boter toe als de boter te donker kleurt.

Doe de tomatensaus in de blender en mix fijn. Duw de coulis door een zeef en laat verder inkoken op een zacht vuur.

Breng de tomatencoulis op smaak met sambal.

Serveer de roggevleugels met tomatencoulis en geroosterde aardappelen. Werk af met kappertjes, enkele blaadjes rucola, wat mosterdsla, basilicumblaadjes en een likje olijfolie.

Gebakken rog met tomatensaus