Gebakken rode poon met zuiderse groenten en rijst

45 minuten
Bekijk meer:

Dit is een licht en gezond recept dat bovendien snel klaar is. Rode poon of knorhaan is een fijne vis die gemakkelijk uit elkaar valt. Laat hem daarom liever niet in de saus garen, maar zet hem in een ovenschaal in de oven.

Bekijk alle ingrediënten

Bereiding

  • Rode poon met zuiderse groenten en rijst

    1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

    2. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.

    3. Verwijder eventueel resterende graten uit de vis met een pincet.

    4. Maak inkepingen in het vel van de rode poon zodat de vis niet opkrult tijdens het bakken. Kruid met peper en zout.

    5. Bak de rode poon op de velkant in de olie. Duw de vis eventueel plat met een spatel als hij toch wat opkrult. De vis moet nog niet helemaal gaar zijn.

    6. Leg de vis op de niet-gebakken kant in een ovenschaal. Houd even apart.

    7. Breng gezouten water aan de kook voor de rijst.

    8. Pel en halveer de ui. Snijd hem in halve maantjes. Bak in dezelfde pan als de vis.

    9. Snijd de venkel, de courgette en de chilipeper fijn en stoof ze met de ui.

    10. Schil de paprika’s. Verwijder de zaden en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in fijne reepjes. Doe de paprikajulienne bij de rest van de groenten.

    11. Kook de rijst gaar in het water.

    12. Strooi de suiker over de groenten.

    13. Doe de tijm en de rozemarijn bij de groenten. Breng op smaak met zout. Voeg er een flinke scheut balsamicoazijn, kappertjes en olijven aan toe. Giet ten slotte de passata bij de groenten. Laat de groenten op een zacht vuur pruttelen tot ze gaar zijn. Dat duurt ongeveer 5 minuten.

    14. Laat de vis intussen kort verder garen in de voorverwarmde oven.

    15. Halveer de kerstomaten en doe ze bij de groenten.

    16. Giet de rijst af en laat uitlekken.

    17. Serveer de vis met de zoetzure groenten en de rijst.