Gebakken plattekaas met rabarbercompote

Wie op tijd en stond zin heeft in een portie zoetigheid, moet dit recept absoluut uitproberen. Een schep van de warme en luchtig gebakken plattekaas past perfect bij een paar lepels fruitig-zure rabarbercompote. Of serveer het gebak koud. Met zo’n bordje win je wellicht geen schoonheidsprijs, maar schijn bedriegt. Wacht maar tot je dit dessert naar binnen lepelt…

Ingrediënten

  • 500 g rabarber
  • 40 g gember
  • 250 g kristalsuiker
  • 500 g plattekaas
  • 6 ei
  • 300 g kristalsuiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 50 g puddingpoeder
  • 2 citroen
  • 1 klontje boter
  • 1 eetlepel bloem

Benodigdheden

  • een (diepe) ovenschaal (Jeroen gebruikt een schaal 30 x 20 x 8 cm)
  • een keukenmachine met kloppereen fijne rasp

Partners

Bereiding

De rabarbercompote

Verwijder het blad en het taaie of verkleurde onderste steelstuk van de rabarberstengels.
Spoel de stengels schoon en gebruik een klein mesje om eventuele taaie vezels weg te schillen. Schil de stengels niet te veel, want dan heb je veel verlies.
Snij de rabarber eerst overlangs in twee en vervolgens in stukken van zo’n 2 tot 3 cm lang.
Meng de stukjes rabarber en de suiker in een kleine kookpot en breng alles aan de kook op een matig vuur.
Schil een stukje gemberknol en rasp het fijn boven de pot met rabarberstukjes.
Laat het mengsel zo’n 20 minuten pruttelen op een matig vuur. (Vermijd dat de stukjes rabarber aanbakken en voeg eventueel een klein scheutje water toe.)
Zet het potje nadien opzij en laat de compote afkoelen.

De gebakken plattekaas

Neem twee mengpotten. Scheid de eieren en doe het eiwit in de eerste pot en de dooiers in de tweede.

Weeg de juiste hoeveelheid kristalsuiker.

Schep daarvan 4 eetlepels suiker bij de dooiers en plaats de pot in de keukenmachine met klopper. Klopt de twee ingrediënten op matige snelheid tot een bleke massa waarin de suiker volledig is opgelost. In keukentermen: een ‘ruban’. Laat de machine hiervoor enkele minuten draaien.

Schep ook 4 eetlepels suiker bij de eiwitten. Klop het mengsel even los met de garde en zet de pot opzij.

Weeg de juiste hoeveelheid vanillesuiker en puddingpoeder. Voeg daarbij de rest van de kristalsuiker.

Rasp de dunne gele schil van de citroenen erbij. Gebruik een fijne rasp om de zeste weg te schaven.

Plaats de pot met eiwit en suiker in de keukenmachine en klop dit stevig, tot je een luchtig zoet schuim verkrijgt.

Neem de mengpot met ‘ruban’ van eigeel en suiker. Schep er de plattekaas bij en spatel alles door elkaar.

Giet de droge mengeling van suiker, puddingpoeder en zeste bij het plattekaasmengsel en roer alle ingrediënten zorgvuldig.

Spatel ook het opgeklopte eiwit erbij en blijf spatelen tot alles degelijk, maar luchtig gemengd is.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Neem een middelgrote ovenschaal met een hoge boord.

Smeer de binnenzijde in met een klein beetje malse boter en bepoeder het vetlaagje met bloem.

Schep het beslag in de schotel en strijk het oppervlak glad met je spatel.

Bak het beslag met plattekaas gedurende 30 minuten in de oven van 175°C.

tip
Je kan het plattekaasbeslag ook bakken in individuele porties. Gebruik in dat geval ramequins (ronde potjes van aardewerk) en pas de baktijd aan.

Afwerking

Serveer een flinke schep van de warme gebakken plattekaas op elk bord.

Lepel er een portie afgekoelde rabarbercompote met gember bij.

tip
Je kan de gebakken plattekaas ook koud serveren.
Gebakken plattekaas met rabarbercompote