Gebakken pladijs met tartaarsaus, puree en tuinkers

Een rasechte klassieker in de keuken van Dagelijkse kost. Kraakverse gebakken vis, een smeuïge puree en verse tartaarsaus. Dit is echt de moeite om thuis eens te maken! 

Ingrediënten

  • 1 kg frietaardappelen
  • 3 ei
  • 4 eierdooier
  • 1 eetlepel mosterd
  • scheut dragonazijn
  • 4 dl arachideolie
  • 2 eetlepel augurken
  • 2 eetlepel zilveruitjes
  • 1 eetlepel kappertjes
  • enkele takjes dragon
  • enkele takjes platte peterselie
  • een halve bussel bieslook
  • 4 pladijs
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • snuif nootmuskaat
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 citroen

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Voeg de eitjes toe aan de aardappelen en laat ze 10 minuten meekoken tot hardgekookte eieren. Spoel ze nadien onder koud water.

Doe de andere 3 dooiers in een maatbeker en voeg er de mosterd, de azijn en een scheutje water aan toe. Zet de staafmixer erin en giet de arachideolie er in een straaltje aan toe tot je een gebonden mayonaise hebt. Breng de mayonaise op smaak met peper en zout.

Snijd de augurken, de zilveruitjes en de kappertjes grof en doe ze in een kom. Voeg er ook nog de fijngesneden groene tuinkruiden aan toe: dragon, peterselie en bieslook.

Knip de vinnen de staart en de kop van de pladijs of koop de pladijs panklaar bij de visboer. Spoel de vis onder koud water, haal de onreinheden eruit en dep hem goed droog.

Laat wat arachideolie heet worden in een pan en voeg er een flinke klont boter aan toe. Bak de vis in de boter en de olie op een matig vuur, zodat de boter niet verbrandt en het vel van de vis een mooi korstje krijgt. Kruid de vis tot slot met peper en zout. Draai de vis na enige tijd eens om.

Giet de aardappelen af en laat ze even drogen. Voeg er de dooier, de melk en een klont boter aan toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en zet de pureestamper erin, tot je een smeuige puree hebt.

Pel de hardgekookte eieren en plet ze bij de rest van het garnituur (de uitjes enzovoort) voor de tartaarsaus. Schep een aantal eetlepels van de mayonaise bij het garnituur en meng alles. Kruid eventueel wat bij met peper en zout.

Schep de vis op een bord, lepel er wat puree bij, een toefje tuinkers en een flinke lepel tartaarsaus. Snijd de citroen in partjes en serveer ze erbij.

Gebakken pladijs met tartaarsaus, puree en tuinkers