Gebakken dorade met rode pestopuree, rucola en gemarineerde kerstomaten

Dit is echt weer zo'n signatuurgerecht van Dagelijkse kost! Een lekker stuk gebakken vis met puree, op smaak gebracht met rode pesto, en geserveerd met wat rucola en gemarineerde kerstomaten. Eenvoudig, toegankelijk voor jong en oud én megalekker!

Ingrediënten

  • 400 g kerstomaten
  • 1 dl olijfolie
  • een scheut olijfolie
  • 4 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 limoen
  • zwarte peper
  • grof zout
  • 1 bussel rucola
  • 1 bakje zongedroogde tomaten
  • 60 g parmezaan
  • 50 g pijnboompitten
  • teentje look
  • keukenzout
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • een klont boter
  • 600 g dorade royale
  • 800 g aardappel
  • 1 eierdooier
  • een scheut melk

Benodigdheden

  • blender
  • spatel
  • pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een pot water aan de kook en dompel de kerstomaatjes enkele seconden onder. Spoel de tomaatjes in ijswater, pel ze en bewaar ze in een kom.

Voeg de olijfolie, het balsamicoazijn en de zeste en het sap van de limoen toe. Kruid met peper en grof zout en laat de tomaatjes even marineren.

Kuis en was de rucola en laat hem uitlekken in een zeef.

Doe de zongedroogde tomaatjes in de pot van de blender en voeg er de parmezaan, de pijnboompitjes, de look en de olijfolie aan toe. Mix het geheel tot een gladde pesto en kruid met peper en zout.

tip Voeg de tomatenpuree toe voor een mooie rode kleur.

Laat de boter smelten in een pan. Kruid de vis met peper en zout en maak enkele inkepingen in het vel met je mes. Leg de vis met het vel in de hete boter en bak de vis goudbruin.

tip De vis krult op wanneer die met hitte in contact komt. Duw de vis zachtjes in de pan met een spatel om dit te voorkomen.

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn.

Voeg de pesto, de dooier, de melk en de olijfolie toe aan de aardappelen en stamp tot puree. Kruid met zout.

Schep wat pestopuree op een bord en leg er een stuk gebakken vis bij. Werk af met de gemarineerde kerstomaatjes, de rucola en wat parmezaanschilfers.

Gebakken dorade met rode pestopuree, rucola en gemarineerde kerstomaten