Gazpacho van rode biet met komkommer en radijsjes

Borscht of rode bietensoep is een echte klassieker uit de Russische keuken. Jeroen serveert hem koud als gazpacho met krokante groentjes en knapperig zuurdesembrood. Ideaal als lunch maar ook lekker als voorgerecht.

Ingrediënten

  • 1.5 komkommer
  • 1 granny smith
  • 500 g rode biet
  • 1 avocado
  • 4 dl rode bietensap
  • 1 teentje look
  • een scheut sushiazijn
  • een snuifje zout
  • een scheutje Tabasco
  • een scheutje worcestershiresaus
  • een scheutje olijfolie
  • zuurdesembrood
  • 1 bussel radijzen
  • 1 sjalot
  • 0.25 bussel bieslook
  • een scheutje witte wijnazijn
  • enkele takjes dille
  • enkele blaadjes dragon

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een blender of een mixer
  • een ovenschaal
  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de komkommer en de appel en snij in grove stukken.

Laat de gekookte rode bieten uitlekken en snij in grove stukken.

Schil de avocado en snijd in stukken.

Doe de komkommer, de appel, de rode biet en de avocado samen met het rode bietensap en een scheutje sushiazijn in de blender. Voeg een snuifje zout, een scheutje tabasco en een scheutje worcestershiresauce (Engelse saus) toe en mix alles tot een gladde soep.

Giet de gazpacho in een kom en zet in de frigo.

Verwarm de oven voor tot 175°C en besprenkel een ovenschaal met olijfolie.

Snijd het brood in dunne sneetjes en verdeel ze over de ovenschaal. Wentel elke snee brood door de olijfolie.

Toast het brood in de oven tot het een mooie, goudbruine kleur krijgt. Laat de toastjes daarna uitlekken op keukenpapier.

Snijd de radijzen in plakjes en daarna in blokjes (brunoise).

Snijd de komkommer eerst in reepjes, verwijder de zaadjes en snijd daarna in blokjes (brunoise).

Snipper de sjalot en de bieslook fijn.

Doe de radijsblokjes, komkommerblokjes, sjalot en bieslook in een kom en voeg een scheutje witte wijnazijn en een scheutje olijfolie toe. Meng alles door elkaar.

Serveer de koude gazpacho met enkele lepels radijs-komkommersalade in een soepkom. Werk af met enkele takjes dille, enkele blaadjes dragon en een paar krokante stukjes brood.

Gazpacho van rode biet met komkommer en radijsjes