Gamba’s met venkel, gnocchi en pastis

Een zuiderse gambaschotel met gnocchi en een rijke saus met de typische smaak van venkel en pastis.

Ingrediënten

  • 20 gamba
  • een scheut lookolie
  • 0.5 rode chilipeper
  • 2 ajuin
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • een scheut Ricard
  • 2 dl witte wijn
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 dl room
  • 1 venkel
  • een scheutje water
  • zout
  • boter
  • enkele blaadjes laurier
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepel zwarte olijven
  • 500 g gnocchi
  • peper
  • 0.5 bussel peterselie
  • 1 citroen

Benodigdheden

  • een zeef
  • een vergiet

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de gamba’s. Laat de kopjes eraan en hou de pantsers bij.

Verhit een scheut lookolie (of een scheut olijfolie en een fijngeplet teentje look) in een hoge pan op het vuur. Bak de gambapantsers.

Snijd de ui grof en stoof mee aan. Voeg de tijm, de rozemarijn en de fijngesneden chilipeper toe.

Flambeer alles met een scheutje Ricard. Blus met de witte wijn en laat droogkoken.

Meng de tomatenpuree onder de ui en de pantsers. Voeg de room, een snuifje zout en een scheutje water toe. Roer er tenslotte de steeltjes van de venkel onder en laat de bisque even pruttelen.

Verhit een klontje boter in een tweede hoge pan.

Snijd de venkel in blokjes en de ui in grove stukken. Stoof aan in de boter.

Voeg de laurier, de tijm en de witte wijn toe. Doe tenslotte een scheutje water bij de groenten en laat garen onder een deksel.

Zet een pot met water op voor de gnocchi.

Maak ondertussen de gamba’s verder schoon en verwijder de darmkanaaltjes.

Zeef de bisque en zet er kort de mixer in.

Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de gamba’s kort aan beide kanten.

Snijd de ansjovis en olijven fijn en voeg ze samen met de kappertjes toe aan de venkel.

Kook de gnocchi gaar.

tip
Wanneer de gnocchi komen bovendrijven, zijn ze klaar.

Doe de gnocchi bij in de pan met venkel en bak kort op. Kruid met peper.

Serveer de gnocchi met de venkel, leg er een paar gebakken gamba’s bovenop en lepel er wat bisque over. Werk af met fijngesneden peterselie en wat zeste van citroen.

Gamba’s met venkel, gnocchi en pastis