Gamba's met polenta en rucolapesto

Jeroen grilt gamba’s op de barbecue. Hij maakt er een klassieke polenta bij met parmezaan die na het opstijven ook gegrild wordt op de barbecue. Het geheel wordt afgewerkt met een frisse salade en rucolapesto.

Ingrediënten

  • 8 dl groentebouillon
  • 200 g polenta
  • 120 g Parmezaanse kaas
  • 80 g boter
  • 0 peper
  • 0 olijfolie
  • 0.5 bussel peterselie
  • 0.5 bussel basilicum
  • 0.5 bussel rucola
  • 0 olijfolie
  • 1.5 dl olijfolie
  • 60 g pijnboompitten
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 teen knoflook
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0.3 citroen
  • 0.5 bussel rucola
  • 0.5 bakje zongedroogde tomaten
  • 0 een scheutje balsamicoazijn
  • 0 peper
  • 12 gamba
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 olijfolie

Benodigdheden

  • een garde
  • een houten lepel of spatel
  • een barbecue
  • een blender
  • plasticfolie
  • een uitsteekring

Partners

Bereiding

De polenta

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf groentebouillon te maken, vind je hier.

Roer de polenta door de warme bouillon tot het een vaste brij wordt. Gebruik eerst een garde. Als de polenta stevig wordt, gebruik je een houten lepel of spatel om te roeren.

Rasp de parmezaan en doe de kaas bij de polenta.

Laat er de boter bij smelten, kruid met peper en roer goed om.

Vet een ovenschaal in met olijfolie. Stort er de polenta in en maak de bovenkant mooi vlak.

Leg een vel plasticfolie op de polenta. Druk het tot tegen de polenta zodat er geen vel op komt. Laat opstijven in de koelkast.

De pesto

Pluk de blaadjes van de peterselie en de basilicum. Spoel de rucola en laat uitlekken.

Verwarm een scheut olijfolie in een pannetje. Rooster de pijnboompitten en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Doe de peterselie, basilicum, rucola en pijnboompitten in de blender. Snijd de parmezaan wat kleiner en doe hem ook in de blender. Pel de knoflook en doe het teentje in de blender. Giet er ongeveer 1,5 dl olijfolie bij.

Mix alle ingrediënten tot pesto. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

De salade

Spoel de rucola en laat uitlekken in een vergiet.

Snijd de zongedroogde tomaten fijner. Meng de rucola met de zongedroogde tomaten en breng op smaak met een scheutje balsamicoazijn en wat peper.

Afwerken en serveren

Verwarm de barbecue.

Pel de gamba’s maar laat de kop zitten. Verwijder het darmkanaal.

Kruid met peper en zout. Bestrijk ze met olijfolie.

Haal de opgesteven polenta uit de vorm. Snijd of steek vormpjes uit. Wrijf ze in met olijfolie.

Gril de gamba’s en de polenta op de barbecue.

Serveer de gegrilde gamba’s en polenta met de pesto en de salade.

Gamba's met polenta en rucolapesto