Fusion stoofpot met kip

Indiase kruiden, Thaise smaken en een lekkere kip van bij ons. Fusion heet dat wel eens in trendy middens, maar eigenlijk is het het beste van diverse culinaire werelden in één bord. De grof versneden kip gaart in een saus die veel weg heeft van een rijkelijke smaakbom. Wie niet graag peuzelt kan ook stukken kipfilet gebruiken.

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 2 ui
  • 2 tomaat
  • 20 g gember
  • 3 teentje look
  • 1 chilipeper
  • 0 koriander
  • 0.5 eetlepel kurkumapoeder
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 koffielepel chilipoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kardemompeultje
  • 1 kruidnagel
  • 4 dl kokosmelk
  • 0 arachideolie
  • 0 zout
  • 250 g rijst
  • 5 dl water
  • 1 sjalot
  • 1 limoenblaadje
  • 0 olijfolie
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een scherp koksmes om de kip te versnijden
  • een keukenmachine met cutter/hakmolen
  • een vijzel
  • een koffiefilter
  • een eindje keukentouw

Partners

Bereiding

De kip

De kip bereid ik deze keer op het karkas. Dat zorgt voor extra smaak, maar het vraagt aan tafel wat meer peuzelwerk. (Wie liever ontbeende stukken kip gebruikt, kan dat uiteraard ook doen.)
In de stoofpot verwerk je grote stukken kip. Maak langs beide zijden een insnijding tussen de bout en de romp van de vogel. Trek of snij de bouten los. Snij elke bout in twee.
Verwijder de puntige vleugeltippen. Die gebruiken we niet. Snij het karkas middendoor met een scherp koksmes. Het benige stuk onder de kippenborst snij je telkens weg, want ook dat gebruiken we niet. De twee stukken waar een kippenborst zit, snij je middendoor. Nu hou je dus 8 grote stukken kip over.
Verhit een scheutje arachideolie in een diepe braadpan en kleur de stukken kip langs beide zijden goudbruin. Het vlees hoeft nog niet doorbakken te zijn.
Maak intussen je snijplank schoon na het versnijden van rauwe kip. Zo voorkom je kruisbesmetting.
Neem de gekleurde stukken kip uit de pan en hou de pan met bakresten aan de kant. Die heb je straks nodig.

De stoofschotel

Neem de keukenmachine met een hakmolen.
Pel de uien en snij ze grof.
Verwijder het groene kroontje van de tomaten en snij ze grof.
Doe de stukken groente in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de gepelde tenen look toe en een grof gesneden chilipeper. (Tenzij je niet van pikant houdt.)
Schil het stukje gember, snij het grof en voeg het toe aan de groenten.
Voeg de kurkuma, de garam masala (mengeling van specerijen) en het chilipoeder toe, samen met een scheutje arachideolie.
Hak en mix alle ingrediënten tot een gladde pasta.
Verhit de pan waarin je de kip gekleurd hebt, en schenk er de mix van groenten en specerijen in. Roer regelmatig. In geen tijd zal er een heerlijke exotische geur ik je keuken hangen.
Zet het vuur een paar minuten later wat zachter en leg de stukken kip opnieuw in de pan.
Schenk er de kokosmelk bij. Roer de kruidige saus en laat de stoofschotel sudderen op een zacht vuur.
Nu mag er nog een bijzonder bundeltje specerijen in de pan. Neem een vijzel en doe er de kardemompeultjes in. Kneus ze even zodat de zaadjes vrijkomen. Doe de kardemomzaadjes in een koffiefilter, samen met een kruidnagel, enkele gedroogde chilipepers en een kaneelstokje.
(Wie niet van pikant houdt, kan de gedroogde pepertjes gewoon achterwege laten.)
Plooi de koffiefilter tot een pakketje en bind het dicht met wat keukentouw. Gooi het in de stoofpot en laat het smaakbommetje meesudderen.
Laat de stoofschotel een half uur sudderen op een zacht vuur.
Verwijder het filterzakje met specerijen. Proef en voeg naar smaak wat zout toe.

De rijst

Verhit een scheutje olijfolie in een pot op een matig vuur.
Pel de sjalot en snipper ze fijn.
Fruit de stukjes sjalot in de hete olie. Roer af en toe.
Giet de rijst in de pot en laat die heel kort meebakken.
Roer en voeg een limoenblad toe.
Schenk het water bij de rijst en laat de korrels garen op een zacht vuur. Respecteer de verhouding 1/3 rijst en 2/3 water.
Proef de rijst en voeg naar smaak een beetje zout toe. Verwijder het limoenblad.
Fusion stoofpot met kip