Fusion meatballs met groene groenten

Jeroen stopt ‘50 shades of green’ in een stoofpot met kruidige gehaktballen en Turks brood. Helemaal ‘fusion’ met groenten van bij ons, gehakt met cajun-specerijen, wat Indiase groene currypasta en een Turks brood om erbij te serveren. Het beste van de wereld in één pot gehaktballetjes in’t groen.

Ingrediënten

  • 5 dl groente- of kippenbouillon
  • 2 bussel waterkers
  • 3 stengel selder
  • 2 ui
  • 1 courgette
  • 1 venkel
  • 1 groene paprika
  • 1 teentje look
  • 2 laurierblaadje
  • 2 takje tijm
  • 1 eetlepel currypasta
  • zout
  • scheutje olijfolie
  • 300 g kalkoengehakt
  • 300 g varkensgehakt
  • 1 ei
  • 40 g paneermeel
  • 0.5 bussel koriander
  • dragon
  • 1 eetlepel cajunkruiden
  • scheutje olijfolie
  • boter
  • zout
  • Turks brood

Benodigdheden

  • een dunschiller

Partners

Bereiding

De groentensaus

Ontdooi en verwarm een portie kippenbouillon. Je kan ook zelf verse kippenbouillon maken.

Pel de uien en snij ze in grove snippers. Plet de look tot pulp.

Verhit een scheut olijfolie in een ruime pot en stoof de snippers ui met de lookpulp. Gebruik een matig vuur.

Spoel alle groenten schoon. Snij de selderstengels in grove stukken. (Schil vooraf eventueel de taaiste vezels weg.) Doe hetzelfde met de ongeschilde courgette en de venkel (zonder het taaie hart). Doe alle groene groenten in de stoofpot en roer regelmatig.

Schil de groene paprika met een dunschiller en verwijder de pitjes uit de vrucht. Snij ook de paprika in grove stukken en doe ze in de pot.

Voeg blaadjes laurier en takjes tijm toe en laat de groenten nog 10 tot 15 minuten stoven.

tip
Wie van ‘krokante’ groenten houdt zet het vuur zacht en stooft de groenten kort. Of laat ze meer ‘plat’ stoven.

Spoel de waterkers en breng water aan de kook in een middelgrote pot. Kook ze (incl. de steeltjes) gedurende 10 minuten.

Laat de hete waterkers uitlekken en doe ze in de beker van de blender. Mix het groen tot een gladde puree.

Schenk wat warme bouillon bij de gestoofde groenten, tot ze net kopje onder doen. Schep er ook de ‘coulis’ van waterkers bij. Laat alles nog enkele minuten pruttelen.

De gehaktballen

Doe het gevogelte- en het varkensgehakt in een mengschaal. Plet ze samen en voeg een ei toe. Meng opnieuw en voeg wat paneermeel toe om het vleesmengsel stevigheid te geven. (Voeg naar behoefte meer toe.)
Geef het vlees extra smaak met fijngesnipperde blaadjes koriander en dragon. (Of groene kruiden naar persoonlijke smaak.) Voeg een flinke snuif cajun-kruiden toe en wat zout. Meng een laatste keer.
Spoel je handen en rol gelijke balletjes met een diameter van 3 tot 4 centimeter.
Doe een scheut olijfolie en een klontje boter in een braadpan. Verhit ze op een matig vuur en bak hierin de balletjes goudbruin. (Binnenin hoeven ze niet gaar te zijn.)

Afwerken en serveren

Proef de gestoofde groenten en voeg wat groene currypasta en een snuif zout toe. (Gebruik een hoeveelheid naar persoonlijke smaak. Wie van pikant houdt gebruikt meer currypasta.)
Doe de kortgebakken gehaktballen in de groentesaus en laat ze verder garen op een zacht vuur. (Het vlees moet gaar zijn tot in de kern.)
Zet de ovengrill op of verwarm de oven tot 180°C. Schuif het Turks brood in de warme oven en geef het even de tijd om krokant te worden.
Serveer de groenten met gehaktballen in kommen of diepe borden.
Fusion meatballs met groene groenten