Frisse salade met rode biet, rabarber en warme geitenkaas

Jeroen gaat vandaag aan de slag met verse groenten uit zijn moestuin: rode bieten, rabarber, koolrabi en krulsla. Hij serveert het slaatje met een frisse dressing en een warm geitenkaasje. Ideaal als snelle lunch.

Ingrediënten

  • 1 krop krulsla
  • 2 rode biet
  • 1 scheut rode wijnazijn
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 snuifje grof zout
  • peper
  • 1 koolrabi
  • 2 rabarbersteel
  • 100 g rode bietenblaad
  • 100 g mosterdsla
  • 200 g geitenkaas
  • honing
  • 1 koffielepel honing
  • enkele takjes tijm
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 scheutje appelazijn
  • 1 scheut slaolie
  • zout

Benodigdheden

  • Een mandoline
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Pluk de bladeren van de krop krulsla en leg de bladeren in het water.

Kuis en schil de rode bieten. Snijd de rode bieten in fijne schijfjes met de mandoline.

tip Leg de schijfjes rode biet even op ijswater om ze extra krokant te maken.

Leg de schijfjes rode biet in een kommetje. Giet er de rode wijnazijn en de olijfolie over en breng op smaak met peper en grof zout. Zet de schijfjes aan de kant om te marineren.

Schil de koolrabi. Snijd hem eerst in dunne plakjes met de mandoline en dan in fijne reepjes (julienne).

Spoel de rabarberstelen en snijd er de taaie uiteinden af. Schil de rabarber en snijd de stengels eerst in grote stukken, dan in schijfjes en tenslotte in fijne reepjes (julienne). 

tip Ook hier kan je de reepjes even bewaren op ijswater om ze extra krokant te maken.

Laat de krulsla uitlekken. Was de mosterdsla en de rode bietblaadjes en laat ook deze uitlekken.

Snijd de verse geitenkaas in gelijke plakken en leg ze in een ovenschaal. Giet er een beetje honing over. Hak enkele takjes tijm fijn en verstrooi de tijm over de geitenkaas. Plaats de ovenschaal enkele minuten in de oven.

Meng de honing met de mosterd, de appelazijn en de slaolie tot een vinaigrette. Breng de vinaigrette op smaak met peper en zout.

Meng de mosterdsla met de krulsla, de rode bietblaadjes, de reepjes rabarber en de reepjes koolrabi. Giet er wat van de vinaigrette over.

Schik wat van de salade op een bord. Leg er enkele schijfjes gemarineerde rode biet op.

Haal de geitenkaas uit de oven. Leg een stukje geitenkaas op het bedje van de salade.

Frisse salade met rode biet, rabarber en warme geitenkaas