Fricassee van konijn met kroketten

Jeroen maakte al eens een smeuïge kalfsfricassee met verse zilveruitjes. Maar ook met mager konijnenvlees kan je een geweldig lekker resultaat bekomen. Vraag je beenhouwer om de konijnenbouten te ontbenen, dat bespaart jou later wat werk in de keuken.

Ingrediënten

  • 6 dl kippenbouillon
  • 200 g zilveruitjes
  • boter
  • 200 g gerookt spek
  • 4 stengels bleekselder
  • 3 wortel
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 kg konijnenvlees
  • 3 eetlepel bloem
  • peper
  • zout
  • 2 kruidnagels
  • 800 g diepvrieskroketten
  • 1 dl room
  • nootmuskaat
  • 1 citroen
  • 1 bakje tuinkers

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • keukentouw
  • een friteuse

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de kippenbouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken, vind je hier.

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Pel de zilveruitjes.

tip
Om de verse uitjes makkelijker te pellen, leg je ze eerst te week in een pot met warm water.

Smelt een klont boter in een grote stoofpot.

Snijd het gerookt spek in kleine reepjes en bak ze in de boter.

tip
Maak je snijplank goed schoon na het versnijden van het spek. Zo voorkom je kruisbesmetting.

Spoel de selder schoon. Snijd de stengels fijn en stoof ze samen met de zilveruitjes in de stoofpot.

Schil de wortelen en snijd ze in stukjes. Doe ze bij de rest van de groenten.

Bind de tijm, de laurier en de rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg de kruidentuil in de stoofpot en roer.

Schep het konijnenvlees bij de groenten en laat meestoven op een hoog vuur.

Strooi de bloem gelijkmatig over de bereiding. Roer en laat de bloem een minuutje meestoven.

Schenk de warme kippenbouillon in de pot, tot het konijnenvlees en de groenten onder staan.

Kruid met flink wat peper en zout. Breng verder op smaak met kruidnagel.

Zet het deksel op de pot en laat minstens 1 uur garen in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van het vlees.

Bak de kroketten goudbruin in de friteuse.

Haal het bouquet garni uit de stoofpot en schenk er de room bij. Proef en kruid de fricassee met peper van de molen, wat zout én een snuif nootmuskaat.

Serveer de fricassee van konijn in diepe borden. Werk elk bord af met een partje citroen, wat frisse tuinkers en kroketten.

Fricassee van konijn met kroketten