Frangipanewafeltjes met aardbeien en slagroom

Bij Jeroens oma werden versgebakken wafeltjes bewaard in een schatkist van blik, verstopt in een keukenkast van formica. Op tijd en stond ging de doos open en mochten de Meus-boys genieten van zo’n ‘bewaarwafeltje’.

Jeroen bakt een hele lading wafeltjes met amandelpoeder, waarbij hij de warme versgebakken exemplaren serveer als dessert. Lepel op zo’n warm frangipanewafeltje een portie sla van verse aardbeien en werk het ‘bommetje’ af met een toef opgeklopte vanilleroom. 

Van de rest van de wafeltjes kan je nog dagenlang genieten, op voorwaarde dat je ze bewaart zoals mijn oma het voordeed.

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 400 g boter
  • 200 g amandelpoeder
  • 300 g suiker
  • 1 eetlepel puddingpoeder
  • 0.5 koffielepel bakpoeder
  • 0 snuifje zout
  • 0 amandelextract
  • 6 ei
  • 3 dl room
  • 40 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 500 g aardbeien
  • 0 munt
  • 0 Sambuca

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een maatbeker
  • een keukenmachine (met K-hulpstuk voor deeg en beslag)
  • evt. een handmixer
  • een wafelijzer

Partners

Bereiding

Het beslag

Doe de afgewogen hoeveelheid boter in een kleine pot. Laat ze smelten op een zacht vuur.

Weeg de juiste hoeveelheden bloem, amandelpoeder en suiker.

Verzamel deze droge ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine.

Voeg wat poeder voor vanillepudding toe, een beetje bakpoeder en een snuif zout.

Druppel er ook een voorzichtig beetje amandelextract bij. Je kan dit ook vervangen door een scheutje amandellikeur.

Plaats Het K-hulpstuk in de keukenmachine en meng alle ingrediënten op een lage snelheid.

Voeg de eieren één voor één toe aan het beslag.

Wacht tot de eieren zorgvuldig door de droge ingrediënten gemengd zijn.

Schenk de gesmolten boter in een straaltje bij het wafelbeslag en laat de machine nog even draaien.

Schep het goudgele wafelbeslag in een kom en zet het in de koelkast. Geef de boter de tijd om op te stijven, zodat je straks gemakkelijk porties van het beslag kan scheppen.

Bereid intussen de garnituur met verse aardbeien.

De aardbeien en vanilleroom

Schenk de volle room in een diepe mengkom.

Schep er wat kristalsuiker bij. Zoet de opgeklopte room naar persoonlijke smaak.

Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap de zwarte zaadjes uit de halve peulen. Doe het ‘vanillemerg’ in de pot met room.

Klop de gezoete room half op. Gebruik een garde of maak het jezelf gemakkelijk en doe het met de handmixer.

Spoel de aardbeien in koud water en pluk (of snij) nadien de groene steelstukjes weg.

Snij elke aardbei in kwarten of in 6 stukjes, naargelang de grootte van de vrucht.

Verzamel enkele takjes munt, spoel ze schoon en pluk de blaadjes los.

Rol opeengestapelde blaadjes munt op en snij ze in finterdunne reepjes. Roer het groen doorheen de stukjes aardbei.

Beslis hoe je het slaatje met verse aardbeien afwerkt: Hou het puur en kindvriendelijk of druppel er een scheutje sambuca over en roer.

De wafeltjes bakken en het gerecht afwerken

Verhit het wafelijzer.

Haal het wafelbeslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel porties van die je in over het hete wafelijzer verdeelt.

Bak de grangipanewafeltjes in beurten goudbruin en verzamel ze op een rooster.

Serveer warme wafeltjes als dessert: Schep op elk warm wafeltje een rijkelijke portie van de aardbeiensla. Werk het dessert af met een flinke toef vanilleroom.

Bak wafeltjes tot de volledige portie beslag opgebruikt is en bewaar ze in een afgesloten doos.

Frangipanewafeltjes met aardbeien en slagroom