Forel met kruidenboter, gebakken aardappelen en waterkers

Er gaat niks boven een verse forel die je als hele vis koopt én klaarmaakt. Met een klassieke kruidenboter geef je extra smaak aan het malse visvlees. Deze boter smaakt trouwens ook heerlijk bij een steak. Serveer er gebakken aardappelen bij en een eenvoudig slaatje van waterkers. Eenvoudig en vooral lekker! 

Ingrediënten

  • 120 g hoeveboter
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • 0.5 bussel peterselie
  • 1 citroen
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 4 forel
  • 0 boter
  • 0 boter
  • 1 scheutje olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 bussel waterkers
  • 600 g aardappel

Benodigdheden

  • een fijne rasp

Partners

Bereiding

Voor de kruidenboter

Neem een ruime mengschaal, snij de boter in stukjes en doe ze in de schaal.
Pel de look en plet het teentje tot pulp. Gebruik hiervoor de vlakke kant van het lemmet van je koksmes. Doe de geplette look bij de boter.
Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Dat is belangrijk.
Spoel de krulpeterselie en snipper het kruid ook zeer fijn. Voeg de versnipperde sjalot en peterselie bij de boter.
Spoel de citroen en rasp wat van de zeste (gele schil) bij de boter.
Halveer de citroen en knijp een deel sap bij de boter. (naar smaak)
Gebruik een vork en meng alles tot een smeuïge kruidenboter. Laat de boter eventueel even staan, zodat ze malser wordt.
Breng de boter op smaak met wat zout en peper van de molen. Proef het resultaat.

Voor de forel

Verwarm de oven voor op 180°C.
De vis wordt op z’n geheel gebakken. Knip wel de staart en vinnen van de forellen.
Maak enkele ondiepe insnijdingen in één zijkant van de forellen. Zo kan de kruidenboter het visvlees extra smaak geven.
Neem een ruime braadslee en zet ze op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.
Leg de forellen in de hete boter en bak ze ongeveer anderhalve minuut langs elke zijde.
Leg de forellen met de ingesneden huid naar boven en leg op elke vis een portie van de kruidenboter.
Gaar de forellen ongeveer 10 minuten op 180°C in de voorverwarmde oven.

Voor de aardappelen en de waterkers

Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water. (Kook de aardappelen niet te ‘plat’.) Giet ze af en zet ze opzij tot kort voor het serveren.
Snij de aardappelen in hapklare stukken of in dikke schijven.
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een braadpan.
Bak de stukken aardappel goudbruin, op een matig vuur. Kruid de aardappelen tussendoor met een snuifje zout.
Spoel intussen de waterkers schoon. Beschadig de blaadjes niet met een te harde waterstraal. Verwijder ook de taaiste steeltjes.
Doe de waterkers in een slakom en schenk er een beetje olijfolie en balsamico over. Kruid het slaatje met wat zout en een klein beetje peper. Meng alles voorzichtig.
Gebruik grote borden. Serveer elke tafelgast een forel en schep er gebakken aardappelen bij en een toefje waterkers.
Forel met kruidenboter, gebakken aardappelen en waterkers