Forel met curryrijst en frisse komkommersla

Rijst met currysaus staat dikwijls op de Vlaamse tafels. Jeroen laat de saus achterwege en geeft de rijst de smaak van curry. De kruidige rijst krijgt het gezelschap van verse forelfilets en een slaatje met zomerse allure.

Ingrediënten

  • 4 forel
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 grof zout
  • 250 g rijst
  • 5 dl groentebouillon
  • 1 ui
  • 1 appel
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 limoenblaadje
  • 0 een klontje boter
  • 0 zout
  • 0.5 komkommer
  • 3 lente-uitje
  • 1 radicchio
  • 0 dille
  • 1 theelepel roze peperbessen
  • 0 olijfolie
  • 0 ciderazijn

Benodigdheden

  • een groenterasp
  • een vel bakpapier
  • een vijzel

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi een portie groentebouillon, of neem de tijd om een verse ketel van deze bouillon te maken. Vries een overschot in voor allerhande andere bereidingen.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Pel de ui en snij de bol overlangs in twee. Snipper de stukken ui in zeer fijne stukjes.

Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Doe de snippers ui in de pot en stoof ze glazig.

Een beetje appel past perfect bij de smaak van klassiek currypoeder. Schil de appel en rasp het vruchtvlees met een grove groenterasp. Roer het doorheen de gestoofde stukjes ui.  Voeg het currypoeder en de kurkuma toe.

Giet de rijst in de pot en roer even. Laat de rijst heel kort stoven. Voeg de limoenblaadjes toe. (Limoenblad kan je kopen in een grote supermarkt of in de Oosterse supermarkt.)

Schenk een dubbele hoeveelheid bouillon bij de rijst. Voor elke 100 g rijst voeg je 2 dl bouillon toe.

Knip een rondje bakpapier en bedek de rijst daarmee. Zet het deksel op de pot en schuif de pot met rijst nadien in de voorverwarmde oven van 180°C, gedurende zo’n 25 minuten.

Tip: Verwijder na een dik kwartier het deksel van de pot.

Pluk de bladeren van de radicchio los en spoel ze schoon. Laat het knapperige roodlof nadien uitlekken.

Spoel de komkommer en snij de vrucht overlangs in dunne linten. Je hoeft de komkommer niet te schillen. Versnijd het waterige hart van de komkommer niet.

Snij de lapjes komkommer in drie of vier gelijke delen die je vervolgens in fijne reepjes snijdt (julienne).

Spoel de lente-uitjes schoon en verwijder het meest donkergroene loof. Snij de uitjes eerst in twee gelijke delen en vervolgens in flinterdunne lange reepjes, net zoals bij de komkommer.

Doe blaadjes radicchio met de reepjes komkommer en lenteui in een mengschaal.

Strooi de roze peperkorrels in de vijzel en stamp ze tot grove stukjes. Dan geeft de roze peper meer aroma af.

Spoel de takjes dille schoon en versnipper de fijne sprieten. Meng de roze peper en de dille doorheen de salade.

Schenk een beetje fijne olie en wat azijn over de salade en en kruid ze met een snuifje grof zout. Meng alles voorzichtig.

Schenk een beetje olijfolie in een bakpan en laat ze heet worden. Kruid de forelfilets met een beetje peper van de molen en een snuifje (grof) zout.

Bak de forelfilets in de hete olie. Leg ze op de velkant in de pan. Zet het vuur na 1 minuut zachter en draai ze zo’n 3 minuten later om. Zet het vuur uit, of neem de pan van het vuur en laat de vleeszijde van de forel nog een minuutje garen.

Smelt een klontje boter in de rijst, proef en voeg naar smaak wat zout toe.

Schep op elk bord curryrijst, leg er een gebakken forelfilet bovenop en eindig met een portie van de frisse sla met komkommer en radicchio.

Forel met curryrijst en frisse komkommersla