Focaccia met gegrilde groenten en ansjovis

Dromen van de Italiaanse zon doe je met dit overheerlijke voorgerecht van verse ansjovis, gegrilde groenten, olijventapenade en traditioneel brood uit Ligurië, het noorden van Italië. Maak je de focaccia liever zelf, haal er dan dit recept bij.

Ingrediënten

  • 8 ansjovisfilets
  • peper
  • grof zout
  • olijfolie
  • 0.5 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 0.25 bussel platte peterselie
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • Provençaalse kruiden
  • 1 focaccia
  • 2 eetlepel zwarte olijven
  • 0.25 bussel platte peterselie
  • 0.25 citroen
  • olijfolie
  • cayennepeper
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • 1 bol mozzarella
  • enkele blaadjes basilicum

Benodigdheden

  • 2 ovenschalen
  • een dunschiller
  • een mandoline
  • een blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Verwarm de barbecue.

Schik de verse ansjovisfilets naast elkaar in een ovenschaal. Besprenkel de visjes met citroensap en olijfolie van topkwaliteit. Kruid met peper en grof zout.

Kneus en pel de look. Rasp de teen bij de ansjovis.

Hak de peterselie fijn. Strooi de snippers over de ansjovis. Laat de filets even marineren.

Schil de paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd de groente in grove stukken.

Snijd de courgette met behulp van een mandoline in fijne lange plakjes. Meng de groenten onder elkaar in een tweede ovenschaal en voeg er een flinke scheut olijfolie aan toe. Breng verder op smaak met Provençaalse kruiden, peper en zout.

Gril de gemarineerde groenten op de hete BBQ en laat ze nadien een beetje lauw worden.

tip Laat de stukken paprika net iets langer op de barbecue liggen, zodat ze goed garen.

Snijd de focaccia in stukken. Bak op ongeveer 5 minuten krokant in de voorverwarmde oven.

De olijventapenade

Doe de olijven met de peterselie en het citroensap in de blender. Besprenkel met olijfolie en kruid met cayennepeper.

Mix tot tapenade.

Afwerken en serveren

Haal de gegrilde groenten erbij en besprenkel ze met wat extra olijfolie en balsamicoazijn.

Smeer de geroosterde stukken focaccia in met de olijventapenade. Leg er een flinke laag gegrilde groenten bovenop.

Verdeel de gemarineerde ansjovisfilets over de groenten. Breek de mozzarella in stukken en verdeel ze over de stukken toast.

Werk het geheel af met enkele blaadjes basilicum.

Focaccia met gegrilde groenten en ansjovis