Focaccia met aardappel en rozemarijn

Jeroen bereidt een lekkere lunch uit de Italiaanse keuken. Focaccia is een klassieker uit Italië en is een gebak dat zowel lijkt op brood als op cake. De variaties om dit gebak te vullen zijn eindeloos, maar Jeroen houdt het klassiek met rozemarijn en aardappelen.

Ingrediënten

  • 2 dikke plakken frietaardappelen
  • 3 frietaardappelen
  • 1 teentje look
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes rozemarijn
  • 250 g bloem
  • 300 g semolina
  • semolina
  • een snuifje zout
  • zout
  • 42 g gist
  • 50 ml olijfolie
  • olijfolie
  • 250 ml water
  • een snuifje kristalsuiker
  • een klont boter
  • 1 snuif grof zout

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • 1 vel plastic folie
  • ruime ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kook de aardappelen plat met een teentje look en een tak rozemarijn. 

Haal het takje rozemarijn eruit en plet de aardappelen met een vork.

Snijd enkele verse takjes rozemarijn fijn en meng ze onder de aardappelen.

Doe de bloem in de kom van de keukenmachine met de semolina, een snuifje zout en de geplette aardappel. 

Los de gist op in het lauwe water en meng er de olijfolie en het snuifje suiker onder. 

Meng het deeg in de keukenmachine op een zachte stand gedurende minstens 10 minuten, met behulp van de deeghaak. Giet er ondertussen het mengsel van olijfolie, lauw water en gist bij. 

Vet een ruime mengkom in met olijfolie en stort er het deeg in. Sluit de kom af met een vel plastic folie en laat het deeg gedurende 45 minuten rijzen. 

Vet een grote ovenschaal in met een flink wat olijfolie en verdeel er de semolina over.  

Stort het deeg uit in de ovenschaal en duw het open met natte handen. Laat het deeg nog eens 25 minuten rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de aardappelen en snijd ze in schijven. 

Laat een klont boter smelten in een pannetje. 

Kook ze halfgaar in gezouten water. Giet de aardappel vervolgens af. 

Duw de aardappelschijven in het deeg en wrijf ze in met een dun laagje gesmolten boter. 

Snijd de takjes rozemarijn in stukken en verdeel ze over de plakjes aardappel. Kruid bij met grof zout. 

Bak de focaccia goudbruin in de hete oven in 40 minuten.

Focaccia met aardappel en rozemarijn