Flatbread met shoarma van schelvis

Een licht krokant gebakken broodje met shoarma van schelvis en een zachte dressing van Griekse yoghurt, knapperige ui en komkommer. Dit is de uitgelezen snack om het weekend in te zetten op een culinaire manier.

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 180 g Griekse yoghurt
  • een snuif grof zout
  • koffielepel bakpoeder
  • 1 rode ui
  • een scheut rode wijnazijn
  • 0.5 komkommer
  • enkele bladeren Romeinse sla
  • enkele takjes koriander
  • enkele takjes munt
  • enkele takjes platte peterselie
  • 4 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 teentje look
  • 1 limoen
  • een scheutje sesamolie
  • flinke eetlepel sesampasta
  • eetlepel sesamzaadjes
  • 400 g schelvis
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • een snuif steranijspoeder
  • een snuif komijn

Benodigdheden

  • een keukenmachine met deeghaak
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De voorbereiding (deeg)

Laat de oven voorverwarmen op grillstand.

Meng de zelfrijzende bloem en het bakpoeder met de Griekse yoghurt, een snuif zout en een scheut olijfolie in de kom van de keukenmachine met deeghaak. Laat de machine draaien tot je en elastisch deeg hebt. Laat het deeg 25 minuten rusten.

Voor de salade en yoghurtdressing:

Pel de rode ui, snijd in halve ringen en besprenkel met rode wijnazijn. Laat de ui marineren

Snijd de komkommer overlangs in twee en haal de zaadlijsten eruit. Snijd vervolgens in schuine reepjes en schep ze bij de rode ui, maar meng nog niet.

Snijd of scheur de bladeren sla in grove stukken en leg ze bovenop de komkommer en de ui.

Pluk de blaadjes van de koriander, de munt en de peterselie en houd ze apart.

Schep de Griekse yoghurt in een kom. Rasp er de look bij. Voeg het limoensap en de zestes, een scheutje sesamolie en een flinke lepel sesampasta bij de yoghurt en meng alles door elkaar. Kruid met peper en zout. Werk af met een eetlepel sesamzaadjes.

Voor de shoarma van schelvis:

Leg de stukken vis in een ovenschaal en kruid met gerookt paprikapoeder, komijn, steranijspoeder en wat grof zout. Druppel er wat olijfolie en het sap van een halve limoen over. 

tip Heb je geen steranijspoeder? Maal een volledige steranijs fijn met een vijzel.

Schuif de vis onder de grill voor 10 minuten.

tip Dikke stukken vis mogen enkele minuten langer in de oven blijven.

Voor het flatbread:

Stuif wat bloem over je keukenwerkblad en kneed het deeg met je handen tot een stevige bol.

Rol de bol uit met een deegrol. Maak een worst van het deeg en verdeel in 4 gelijke delen.

Rol elk stuk deeg uit tot een ronde, platte schijf.

Smelt een flinke klont boter in een ruime pan en bak de flatbreads een voor een goudbruin aan beide kanten. 

tip Strijk de bovenkant van het deeg met een laagje gesmolten boter in alvorens het flatbread om te draaien in de pan.

De afwerking:

Werk de de salade af met wat peper, zout en olijfolie. Meng alles onder elkaar. 

Haal de vis uit de oven en trek de vis lichtjes uit elkaar met een vork volgens het principe van bv. pulled pork.

Schep wat salade op een flatbread en lepel er de ‘pulled’ schelvis op. Werk het geheel af met de yoghurtdressing, wat fijngesnipperde chilipeper, peterselie, munt en koriander. 

Flatbread met shoarma van schelvis