Flantaart

De flantaart is een vertrouwd gezicht in het uitstalraam van quasi elke bakker. Het is een klassiek stuk gebak zonder pretentie. Vooral de afdruk van het taartrooster is herkenbaar, want zo’n flantaart laat je nu eenmaal ondersteboven afkoelen. Voor wie de uitdaging wil aangaan om de populaire taart thuis te bakken, heeft Jeroen een lekker recept. Een kleine uitdaging waarmee je thuis wellicht goeie punten kan scoren!

Ingrediënten

  • 420 g bloem
  • 210 g boter
  • 80 g melk
  • 30 g kristalsuiker
  • 18 g gist
  • 6 g zout
  • 1 ei
  • 100 g melk
  • 20 g kristalsuiker
  • 10 g puddingpoeder
  • 1 eierdooier
  • 475 g melk
  • 75 g kristalsuiker
  • 65 g bloem
  • 4 ei
  • 1 vanillestokje

Benodigdheden

  • een gekartelde bakvorm (diameter ongeveer 26 cm)
  • een keukenweegschaal
  • een maatbeker
  • een keukenmachine met deeghaak
  • een deegrol
  • een klassiek taartrooster
  • een vel vershoudfolie

Partners

Bereiding

Het gistdeeg bereiden

Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Doe de malse boter, de bloem, de suiker en het zout in de mengkom van de keukenmachine.
Plaats de deeghaak en laat het toestel draaien.
Verwarm de melk op een zacht vuur en los er verbrokkelde verse gist in op.
Schenk de melk met gist bij het deeg in de machine. Voeg tenslotte het ei toe en laat het toestel draaien tot je een egale bal gistdeeg bekomt.
Wikkel het gistdeeg in vershoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.

De taartbodem bereiden

Neem een taartvorm, smeer er een laagje boter in en bepoeder het oppervlak met bloem.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik. Drapeer hem voorzichtig over en in de taartvorm. Druk het deeg aan in alle hoekjes en kantjes van de vorm.
Rol met de deegrol over de randen van de taartvorm en snij zo de overhangende resten deeg los.
Zet de vorm met deeg in de diepvriezer en bereid het flanbeslag om de taart te vullen.
Een rest deeg kan je verpakt invriezen voor een toekomstige bereiding.

De pudding voor het beslag

Begin met een kleine hoeveelheid klassieke vanillepudding. Gebruik een kleine pan en verzamel daarin de melk, de dooier, de suiker en het puddingpoeder.
Meng alle ingrediënten met de garde en zet de pan op een matig vuur. Blijf onophoudelijk roeren met de garde tot je een kleine hoeveelheid gebonden pudding overhoudt.
Schep de pudding in een schaaltje en bedek hem met een vel vershoudfolie. Druk de folie tot tegen het oppervlak van de pudding en zet het schaaltje in de koelkast.

Het flanbeslag

Bereid nu het beslag voor flan. Schenk de melk in een ruime mengkom. Scheid de helft van de eieren. Doe de dooiers in de mengkom met melk en bewaar het eiwit apart.
Voeg de resterende hele eieren bij de melk met losse dooiers. Schep er ook de bloem en de suiker bij. Mix alles met de staafmixer.
Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap er met een mespunt alle zaadjes uit. Doe ze bij het melk- en eiermengsel.
Schep de afgekoelde pudding in het mengsel en mix alles een tweede keer met de staafmixer.
Klop de eiwitten die je opzij hield tot een stevig schuim. Spatel het eiwitschuim onder de flanmix.

De taart bakken

Verwarm de oven tot 200°C.
Neem de taartbodem uit de diepvriezer en plaats hem in de hete oven, op een rooster vlakbij de bodem. Nu kan je de vloeibare flanvulling zonder morsen in de deegbodem schenken.
Sluit de ovendeur en bak de flantaart 15 minuten op een temperatuur van 200°C.
Verlaag nadien de baktemperatuur naar 180°C. Bak de taart nog 35 minuten.
Haal de taart uit de oven en plaats er een taartrooster bovenop.
Draai de flantaart en het rooster om, verwijder de bakvorm en laat de flantaart ondersteboven afkoelen. Nadien ontdek je de typische ‘flantaart’-afdruk met cirkels van het taartrooster in de vulling.

Lekkere tip

Serveer de verse flantaart met koffie of thee.
Flantaart