Flan-karamel met kokos, limoen en mango

De romige pudding heeft bovenaan het herkenbare laagje karamel. Jeroen geeft het dessert een zacht kokosaroma en presenteert de flans met een fijne en eenvoudige salade van mango, munt en limoensap. Een lekker bordje exotiek om de maaltijd me af te sluiten.

Ingrediënten

  • 5 ei
  • 2.5 dl room
  • 2.5 dl kokosmelk
  • 1 limoenblaadje
  • 1 stengel citroengras
  • 1 limoen
  • 1 vanillestokje
  • 200 g suiker
  • 2 cl kokoslikeur
  • 0 scheutje water
  • 1 mango
  • 1 limoen
  • 4 takje munt

Benodigdheden

  • 4 rammequins (potjes van aardewerk)
  • een keukenweegschaal
  • een maatbeker
  • een dunschiller
  • een zeef

Partners

Bereiding

Bereiding

Meng de juiste hoeveelheden room en kokosmelk (geen dikke kokosroom.Wie de dikke kokosroom gebruikt, vervangt de klassieke room door melk.)
Schenk het mengsel in een pan en verwarm het op een matig vuur.
Kneus de stengel citroengras en het limoenblad. Doe beide in de pot.
Spoel de limoen en schil de dunne groene zeste weg met een dunschiller. Doe ook de limoenschil in het roommengsel.

Snijd het vanillestokje overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe de zwarte zaadjes en de lege peul in de pan en roer.

Breng het aromatische mengsel tot tegen het kookpunt. Schenk er naar smaak een scheut kokoslikeur in, roer en zet het vuur uit.
Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. Klop het eigeel los met een garde. Weeg 80 gram suiker en roer de korrels doorheen de geklutste dooiers. Het eiwit gebruik je niet. Vries het eventueel in.
Schenk het hete mengsel in delen bij de mix van eigeel en suiker. Blijf roeren met een garde, tot beide perfect gemengd zijn. Zet het (ongezeefde) flanmengsel even opzij en laat het wat afkoelen.
Zet de ramequins (potjes) klaar, waarin je de flan zal garen.
Neem een pan en doe 120 gram van de kristalsuiker in. Schenk er ook een klein scheutje water bij en breng de suiker aan de kook op een stevig vuur.
Zet een portie water opzij om de karamel over enkele ogenblikken te ‘blussen’. Blijf in de buurt tijdens deze bereiding en hou kinderen op een afstand. De gloeiende suiker kan ernstige brandwonden veroorzaken.
Eerst verandert het suikermengsel in een bleke kokende suikerstroop. Zodra het laatste restje water verdampt is, zullen de bellen minder snel openploffen en begint de gesmolten suiker te karameliseren. Zodra de karamel een goudgele kleur kreeg, schenk je er een scheutje water bij. Kijk uit voor spatten.
Het water heeft de karamelisatie gestopt.Karamel die te donker gekleurd is, proeft bitter.
Giet of lepel meteen in elke ramequin (potje) een bodempje van de karamel. Laat de suikerstroop stollen.
Zeef intussen het lauwe flanmengsel. De vanillepeul, de limoenzeste, het limoenblad en het citroengras hebben hun taak volbracht. Verzamel het mengsel in een beker met schenkteut.
Neem een vlakke ovenschaal en plaats er de potjes met karamel op.
Verwarm de oven voor tot 100°C.
Schenk bovenop elk laagje karamel een portie flanmengsel. Vul de potjes rijkelijk, maar niet tot helemaal tegen de rand.
Schuif de flans in de voorverwarmde oven en gaar ze gedurende ongeveer 60 tot 75 minuten. (afhankelijk van het type oven en de hoeveelheid flan per portie.)
Laat de desserts volledig afkoelen.

Afwerking

Schil de mango en snij het vruchtvlees weg, langsheen de dikke ovale pit van de vrucht. Snij de stukken mango eerst in plakjes, dan in reepjes en tenslotte in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter breed. Verzamel ze in een mengschaal.

Spoel de munt en pluk de blaadjes los. Snipper het kruid in flinterdunne reepjes. Knijp limoensap over de mango en roer de fijne munt erdoorheen.

Snijd met een aardappelmesje langs de rand van het potje. Geen succes? Dompel de potjes dan even onder in heet water.

Keer de flan om op een dessertbordje. De karamelsaus zal erlangs lopen. Je kan de flan uiteraard ook rechtsreeks uit het potje eten.

Lepel er fijne mangosalade met munt over en rond en serveer meteen.

Flan-karamel met kokos, limoen en mango