flammkuchen / tarte flambée

Een eenvoudige keuken, maar met een handvol kwalitatieve ingrediënten blijft populair. Deze ‘witte pizza’ is een traditioneel ovengerecht uit de Elzas. In de Franse regio staat de Flammkuche of Tarte Flambée veelvuldig op de kaart. Kies voor kwalitatieve kazen, lekker spek, uien en zure room en bereid een eenvoudig deeg. Een hete oven doet de rest.

Ingrediënten

  • 500 g patisseriebloem
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 11 g gist
  • 240 milliliter water
  • zout
  • 250 g gerookt spek
  • 400 g zure room
  • 100 g Emmentaler
  • 100 g gruyère
  • 100 g comté
  • 2 ui
  • 300 g aardappel
  • 0.5 citroen
  • snuifje gedroogde oregano
  • peper
  • zout
  • 1 ei

Benodigdheden

  • een keukenmachine met deeghaak
  • een deegrol
  • een vlakke ovenplaat
  • een vel bakpapier of een bakmat

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding en serveren

Weeg de juiste hoeveelheid bloem en doe ze in de mengpot van de keukenmachine. Plaats de deeghaak in het toestel.

Voeg een scheutje olijfolie toe en een snuifje zout. Laat de machine draaien op een matige snelheid.

Voeg het ei toe, schenk het lauw water erbij en even later de gist. (Of los de gist vooraf op in het lauw water.) Verhoog de snelheid en wacht tot je een compact brooddeeg krijgt.

Wrijf een kom in met een beetje olijfolie en schep de bal deeg erin. Drapeer er een vochtige handdoek over en laat het deeg een ruim half uur rijzen, op een warme tochtvrije plek.

Bereid alle ingrediënten om de hartige taart te beleggen.

Breng water aan de kook met een snuif zout, schil de aardappelen en snij ze in kubusjes van een centimeter breed. Kook ze beetgaar in ongeveer 5 minuten.

Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in zeer fijne halve ringen. Zet ze opzij.

Snij het zwoerd van het stuk spek. Snij het vlees eerst in dikke plakken en vervolgens in zeer dunne reepjes. (‘lardons’) Verzamel ze in een potje.

tip Gooi het smakelijke stuk spekzwoerd niet weg. Kook het mee in een bouillon voor soep.

Schep de zure room in een schaal, voeg een snuif zout toe, flink wat versgemalen peper en een scheutje vers citroensap. Roer de frisse room los.

Verwarm de oven voor op een zo hoog mogelijke temperatuur. Mijn oven haalt 250°C. (Haal vooraf de vlakke ovenschaal uit de oven.)

Leg bakpapier of een bakmat op een vlakke ovenschaal.

Bepoeder je werkvlak met bloem en verdeel het deeg in porties van ongeveer 375 gram. (1 taartbodem = 375 g) Kneed elke portie het deeg kort en rol het uit tot een rechthoekige en zeer dunne lap van minstens 20 bij 30 centimeter.

Smeer een laag zure room over elke deegbodem. Blijf een paar centimeters weg van de rand.

Verdeel er gelijkmatig porties fijne ringen ui over, aardappelblokjes en spekjes.

Neem de emmentaler, de gruyère en de comté. Rasp een laagje van elke kaas over de hartige taart.

Strooi versgemalen peper over de bereiding en (naar smaak) een beetje gedroogde oregano.

Bak de ‘tarte flambée’ in 7 tot 10 minuten in de hete oven van 250°C. Bereid intussen een tweede taart.

Serveer de witte pizza uit de Elzas als maaltijd, voorgerecht of warm hapje… Eventueel met een salade.

flammkuchen / tarte flambée