Fish sticks van schelvis met preipuree en limoenmayonaise

Fish sticks gaan over generaties heen en kunnen enorm smaken als het een tijdje geleden is dat je ze nog at. Jeroen introduceert ze in een hedendaags gerechtje met een frisse limoenmayonaise en een smeuïge preipuree.

Ingrediënten

  • 800 g aardappelen
  • 4 stengels prei
  • 1 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 ei
  • 2 limoen
  • 1 eetlepel wasabi
  • 3 dl arachideolie
  • peper
  • zout
  • 3 scheutje olijfolie
  • 100 g panko
  • 600 g schelvis
  • 1 scheutje melk
  • 1 klontje boter
  • 1 flinke snuif nootmuskaat
  • veldsla
  • 1 scheutje balsamicoazijn

Benodigdheden

  • 2 schalen
  • een fijnrasp
  • een mixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en breng ze aan de kook in een ruime pot gezouten water. Kook de aardappelen gaar.

Spoel de prei grondig onder koud water en snijd hem in ringen. Voeg de prei toe aan de aardappelen en breng mee aan de kook. 

Pel een teentje look en voeg in zijn geheel toe. Maak een bouquet garni van de takjes tijm en blaadjes laurier en voeg deze ook toe aan de kokende groenten.

kookvraag Hoe maak ik een bouquet garni?

Doe de eidooiers met de wasabi, de zeste en het sap van de limoenen in een maatbeker. Houd de eiwitten bij in een aparte schaal!

Giet er een beetje water bij en zet de mixer erin. Voeg er de arachideolie in straaltjes bij en maak intussen een op- en neerwaartse beweging met je mixer tot je een mooi gebonden mayonaise bekomt. Breng de mayonaise op smaak met peper en zout.

Kruid de eiwitten met peper en zout en kluts ze in een schaal tot ze een schuimige textuur hebben. Voeg er een klein scheutje olijfolie aan toe en meng onder de schuimige eiwitten. Doe de panko in een andere schaal. 

Snijd de vis in willekeurige stukken. Haal de filets ( of de reepjes ) eerst door het losgeklopte eiwit en tenslotte door de panko.

Laat een scheutje olijfolie verhitten in een pan en bak de gepaneerde vis goudbruin en krokant in de hete olie.

Giet de aardappelen en de prei af wanneer ze gaar zijn. Voeg er een scheutje melk en een klontje boter aan toe en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Ga er met de pureestamper door tot je een puree bekomt.

Kuis en was de veldsla en laat hem even uitlekken. Doe de veldsla in een mengkom en giet er een scheutje olijfolie en een scheutje balsamicoazijn over. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de krokant gebakken vis met de preipuree, de limoenmayonaise en de veldsla.

Fish sticks van schelvis met preipuree en limoenmayonaise