Fish sticks met tartaarsaus en spinaziepuree

In veel gezinnen is het feest als er fish sticks op de tafel komen. Meestal komen ze recht uit het vriesvak van de supermarkt, maar je kunt ze natuurlijk ook een keer vers maken. Voor Jeroen is kabeljauw een iets te edele vis om te gebruiken. Het lukt net zo goed met bv. schelvis of wijting. Je serveert er een smakelijke tartaarsaus bij en spinaziepuree met extra veel van Popeye’s krachtvoer erin.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappel
  • 500 g spinazie
  • 1 teentje look
  • 150 g boter
  • 1 dl melk
  • nootmuskaat
  • zout
  • 1 ei
  • 3 mayonaise
  • 3 ei
  • 8 augurk
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel dragon
  • peterselie
  • 0.5 bussel bieslook
  • azijn
  • zout
  • peper
  • 700 g schelvisfilet
  • 50 g polenta
  • 100 g panko
  • 80 g bloem
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een aardappelstamper
  • een staafmixer
  • een frietketel met arachideolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De spinaziepuree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.
Spoel de spinazie in ruim water, zodat de laatste restjes zand eruit verdwenen zijn. Als je geen jonge spinazie gebruikt, kan je best de taaiste stelen en bladnerven verwijderen.
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
Pel de look en prik de teen op een vork. Dit wordt de roerstok om de spinazie te stoven. Look is een dikke vriend van spinazie en zal voor een zachte smaaktoets zorgen.
Voeg de blaadjes spinazie toe en stoof ze in een paar minuten gaar. Roer intussen met die speciale roerstok.
Giet het vocht van de gestoofde spinazie uit de pot.
Plaats de staafmixer in de bladeren en mix de spinazie redelijk fijn. Dan zal de groente makkelijk mengen met de aardappelen.
Giet de aardappelen af en doe ze bij de spinazie. Zet het vuur laag, zodat restjes vocht nog even kunnen verdampen.
Plet de aardappelen met de groenten tot een grasgroene spinaziepuree.

Breek het ei, doe de dooier in de puree en hou het eiwit bij om straks de fish sticks te paneren.

Voeg de boter en de melk toe en meng alles tot een smeuïge puree.
Proef en kruid de puree met een beetje zout en wat vers geraspte nootmuskaat.
Zet het deksel op de pot en hou de puree warm.

De tartaarsaus

Kook de eieren hard in een pannetje water. Reken een kooktijd van zo’n 10 minuten. Koel de eieren nadien in koud water, tot ze tot in de kern zijn afgekoeld.

Hak intussen de zure augurkjes in zeer fijne stukjes. Zet ook het mes in de kappertjes.
Neem een mengschaal en doe er de zure stukjes groen in.
Verwijder de steeltjes van de peterselie en hak de blaadjes zo fijn mogelijk. Gebruik naar keuze krulpeterselie of bladpeterselie.
Hak tenslotte de dragon en de bieslook superfijn en doe alle verse kruiden in de mengschaal.
Pel de eieren en gooi ze tussen het groen. Gebruik een vork om ze fijn te pletten en doorheen de kruiden te mengen.
Schep een paar lepels mayonaise bij de garnituur voor de tartaarsaus. Roer en beslis nadien of er extra mayonaise nodig is. De saus hoort rijkelijk te zijn, en niet te vet. Klik op de link voor het recept van verse mayonaise.
Proef en kruid de tartaarsaus met wat zout, peper van de molen en een scheutje natuurazijn.
Zet de pot met saus in de koelkast.

De fish sticks

Neem de schelvisfilets erbij.
Zet drie schaaltjes klaar om straks de visstaafjes te paneren.
Doe in één schaaltje het ei (en het eiwit dat je eerder al bewaarde). Klop het ei goed los.
Doe de bloem in het tweede schaaltje. In het derde schaaltje komt een bijzondere mix van paneermeel.
Om de fish sticks een krokant en stevig paneerlaagje te geven, gebruik je een mengsel van panko (het Japanse paneermeel) en een deel polenta (griesmeelkorrels). Dit is geen absolute must, maar het zorgt wel voor een zeer geslaagd resultaat.
Doe de panko in de beker van de blender en mix het grove paneermeel iets fijner. Zeer kort mixen is voldoende.
Doe het fijnere panko, samen met de polenta in het derde schaaltje en meng beide.
Snij de visfilets niet zomaar in reepjes, want dan zal de vis veel te gemakkelijk uit mekaar vallen bij het bakken of serveren. Snij elke visfilet overlangs in drie tot vier lange repen, elk zo’n 3 centimeter breed. Snij deze repen in sticks van zo’n 8 cm lang.
Kruid de stukjes schelvis aan beide zijden met een beetje zout en peper van de molen.
Wentel de stukjes vis eerst doorheen de bloem. Klop zachtjes op de fish sticks, zodat overtollige bloem verdwijnt.
Haal ze nu doorheen het geklutste ei en geef ze tenslotte een egaal laagje paneermeel van panko en polenta.
Verhit de friteuse op 180°C. Gebruik olie (bv. arachideolie) om de vis te bakken.
Bak de fish sticks goudbruin gedurende zo’n dikke 3 minuten. Bak niet teveel fish sticks per beurt. Teveel vis in het frituurmandje laat de temperatuur van de olie te fel zakken.
Laat de fish sticks uitlekken op wat keukenpapier of een servet.

De afwerking

Serveer een flinke schep spinaziepuree, leg er enkele knapperige fish sticks op of langs en schep er wat van de verse tartaarsaus bij.
Fish sticks met tartaarsaus en spinaziepuree