Fish pie met heek en prei

Fish pie is een traditioneel gerecht uit Groot-Brittanië. De ‘vistaart’ is een ovenschotel die bestaat uit verschillende lagen. Jeroen start met een bedje van gepocheerde heek, schikt daar de gestoofde prei in kaassaus bovenop en werkt hem af met een smeuïge puree.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappel
  • zout
  • 800 g heekfilet
  • 3 klont boter
  • 40 g boter
  • 1 dl witte wijn
  • peper
  • enkele laurierblaadje
  • enkele takjes tijm
  • 3 stengels prei
  • een scheutje water
  • 60 g bloem
  • 3 dl melk
  • 1 snuif nootmuskaat
  • 150 g gruyère
  • 2 eierdooier
  • 50 g chapelure

Benodigdheden

  • Een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op de grillstand.

Schil en kook de aardappelen gaar in een pot met gezouten water.

Pocheer de vis in een pan met gesmolten boter en witte wijn. Breng verder op smaak met peper, zout, de laurierblaadjes en de takjes tijm.

Spoel de prei en snijd ze in grote stukken. Stoof de stukken aan in boter, water, zout en peper. Laat rustig garen onder een deksel.

Smeer een ovenschotel in met boter en schep er de vis in. Bewaar de jus van de vis in een kommetje.

Zet de pan opnieuw op het vuur en smelt er de boter in. Bestrooi de gesmolten boter met bloem en meng tot een geurige roux.

Blus de roux met het vocht van de vis, de jus van de prei en een scheutje melk. Meng het geheel tot een bechamel.

Breng de bechamelsaus met zout, peper, nootmuskaat en de gemalen gruyère. Meng de bechamelsaus onder de prei. 

Schep de prei op de vis in de ovenschaal.

Giet de aardappelen af. Voeg de eierdooiers, de melk en de boter onder de aardappelen en stamp tot een puree.

Stort de puree uit op de prei en strooi er de chapelure over.

Schuif de ovenschaal in de oven en gratineer hem gedurende 10 minuten onder de grill.  

Fish pie met heek en prei