Filodeegtaart met abrikozen

Flinterdun filodeeg is niet enkel lekker in hartige bereidingen, het kan ook dienst doen als bodem voor een zoete taart. Zoals deze filodeegtaart gevuld met abrikozen, ricotta en amandel. Overheerlijk!

Ingrediënten

  • 200 g boter
  • 250 g ricotta
  • 100 g bloemsuiker
  • bloemsuiker
  • 130 g amandelpoeder
  • 1 dopje amandelextract
  • enkele druppels oranjebloesem
  • een snuifje zout
  • 2 eetlepel honing
  • 2 koffielepel bakpoeder
  • 2 ei
  • 1 pakje filodeeg
  • abrikozenconfituur
  • 1 limoen
  • 1 blik abrikozen

Benodigdheden

  • een taartvorm

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C.

Laat de boter smelten in een steelpannetje.

Doe de rest van de malse boter in blokjes in de kom van de keukenmachine.

Vet een taartvorm in met de verpakking van de boter.

tip Gebruik een taartvorm waar je de taart aan de onderkant uit kan duwen na het bakken.

Doe de ricotta bij de boter in de mengkom van de keukenmachine met de bloemsuiker, het amandelpoeder, het dopje amandelextract, enkele druppels oranjebloesem, een snuifje zout, de honing, de eieren en de afgestreken koffielepels bakpoeder. Dit wordt de vulling van de taart.

Laat de keukenmachine rustig draaien.

Neem een borsteltje en haal de gesmolten boter van het vuur. Vet de taartvorm verder in met wat extra gesmolten boter.

Laat de keukenmachine een paar tellen harder draaien en zet hem dan uit.

Leg een vel filodeeg half in de taartvorm. Zorg ervoor dat er een tiental cm van het filodeeg over de rand blijft hangen. Strijk het volledige vel in met de gesmolten boter.

Draai de taartvorm een beetje en plaats een nieuw vel filodeeg op dezelfde manier in de taartvorm. De vellen mogen elkaar overlappen, zodat je een stevige taartbodem krijgt.

Vet ook dit vel in met wat gesmolten boter en ga zo verder tot alle vellen deeg zijn opgebruikt en je over de randen van de vorm overal filodeeg hebt liggen.

Bedek de bodem van de taart met een dikke laag abrikozenconfituur.

Rasp de limoen boven de mengkom van de keukenmachine met de vulling. Laat de keukenmachine opnieuw even zacht draaien.

Laat de abrikozen uit blik goed uitlekken in een zeefje.

Meng de vulling nog even handmatig onder elkaar. Stort de vulling op de bodem van de taart en verdeel over de bodem.

Schik er de abrikozen op.

Plooi nu het filodeeg dat over de randen ligt naar het midden van de taart en strijk het deeg nog een laatste maal in met de gesmolten boter.

Schuif de taart in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten, tot de buitenkanten mooi goudbruin zijn en de binnenkant gaar is.

Laat de taart afkoelen en werk ze af met wat bloemsuiker.

Filodeegtaart met abrikozen