Filodeegpakketjes met lamsgehakt en wortelsalade

Gebroken rijst vormt de perfecte basis van een vulling, omdat het de vulling mooi bij elkaar houdt. Ideaal om te gebruiken in deze loempia’s van filodeeg met een kruidig lamsgehakt. Ook lekker om te serveren als aperitiefhapje.

Ingrediënten

  • 100 gebroken rijst
  • olijfolie
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 1 flinke snuif ras el hanout
  • 1 snuif paprikapoeder
  • 250 g lamsgehakt
  • 5 wortel
  • 2 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 snuifje currypoeder
  • een handvol rozijnen
  • enkele takjes platte peterselie
  • een scheut appelazijn
  • peper
  • zout
  • enkele muntblaadjes
  • enkele korianderblaadjes
  • arachideolie
  • 1 ei
  • 1 pak filodeeg

Benodigdheden

  • Een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kook de rijst gaar zoals vermeld staat op de verpakking.

Zet een pan met olijfolie op het vuur.

Pel de ui en de teentjes look. Snijd de ui fijn en plet de look. Bak de groenten vervolgens in de pan met hete olijfolie.

Stort de gare rijst in een mengkom.

Breng de groenten op smaak met de ras-el-hanout en het paprikapoeder.

Leg het vlees in de pan met de ui en de look. Laat het meebakken en breng het vlees op smaak met peper en grof zout. Meng alles onder elkaar.

Schil de wortelen.

Laat het gehakt even uitlekken in een zeef.

Doe het gehakt bij de rijst. Meng het geheel onder elkaar en laat vervolgens even afkoelen in de koelkast.

Rasp de wortelen.

Doe de geraspte wortelen met de Griekse yoghurt, het currypoeder, de rozijnen, de platte peterselie en de appelazijn in een mengkom. Kruid de wortelsla met zout en peper.

Neem er de afgekoelde vulling van rijst en gehakt opnieuw bij. Voeg er de fijngesneden muntblaadjes en korianderblaadjes aan toe.

Zet een pan met een flinke scheut arachideolie op het vuur.

Breek een ei, scheidt het eigeel van het eiwit en vang het eigeel op in een kommetje. Doe een scheutje water bij het eigeel en roer het vervolgens los.

Neem een vel filodeeg en leg het verticaal op je werkvlak. Smeer wat eigeel aan de linker- en de rechterkant en vouw ze dicht. Dit maakt het makkelijker om met het vel te werken.

Lepel wat van de vulling op de onderkant van het deeg, in het midden. Plooi de linker- en de rechterkant van het vel filodeeg opnieuw dicht.

Smeer de rest van het filodeeg rond de vulling goed in met het eigeel.

Rol het vervolgens op tot een pakketje in de vorm van een loempia. Herhaal deze stap tot de vulling opgewerkt is.

Bak de filodeegpakketjes goudbruin in de pan met hete arachideolie.

Laat ze vervolgens even uitlekken alvorens ze te serveren.

Serveer de wortelsla op een bord. Schik er de filodeegpakketjes op en werk af met enkele blaadjes munt.

Filodeegpakketjes met lamsgehakt en wortelsalade