Pancetta is een van Jeroens favoriete smaakmakers. Het is gekruid Italiaans spek dat allerhande pastagerechten net dat ietsje meer geeft. Jeroen zet deze keer fettuccine op het menu, een pasta in de vorm van fijne lintjes. Met een portie smakelijke prei erbij zet je in geen tijd een top-gerechtje op tafel.

Ingrediënten

  • 500 g fettuccine
  • 3 preistronk
  • 2 dl kippenbouillon
  • 4 plak pancetta
  • 200 g pecorino
  • 5 ei
  • 4 takje tijm
  • 3 sjalot
  • 1 teentje look
  • 0 boter
  • 0 zwarte peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een kaasrasp

Partners

Bereiding

Fettuccine met prei en pancetta

Breng water aan de kook in een grote kookpot. Voeg er een snuif zout aan toe. Hierin garen we straks de pasta.

Snij de dikke plakken pancetta in kubusjes of reepjes.

Pel de sjalotten en versnipper ze. Snij ook de look in heel kleine stukjes.

Verwijder het donkergroene deel van de prei. Snij de preistammen in de lengte door en was ze onder koud stromend water. Zorg ervoor dat er geen aarde of zand meer tussen de preibladeren zit. Snipper de groente na de wasbeurt in heel fijne stukjes.

Zet een grote stoofpot op het vuur en smelt daarin een klontje boter. Stoof hierin de blokjes pancetta op een matig vuur, tot ze goudgeel gekleurd zijn. Zet daarna het vuur laag.

Voeg nu de stukjes sjalot en de gesnipperde look toe aan de stoofpot. Roer regelmatig.

Voeg na een paar minuten ook de versneden prei toe. Laat alles nog vijf minuten stoven, terwijl je regelmatig omroert. Het volume van de groente zal snel verminderen.

Schenk er de kippenbouillon bij.

Rits de blaadjes van de takjes verse tijm, hak het kruid fijn en en voeg het toe aan de pancetta met groenten.

Kook de pasta (fettuccine) net niet beetgaar in het kokende water. (Tip: Trek 1 minuut af van de kooktijd vermeld op de verpakking.) Giet de pasta af en hou de warme slierten even opzij.

Neem twee schaaltjes, en hou één ei apart. Breek de rest van de eieren en scheid de dooiers en het eiwit. Het eiwit gebruiken we niet. Voeg ten slotte dat ene volledige ei toe aan de eidooiers.

Roer de eidooiers en het volledige ei even los met de garde.

Rasp de pecorinokaas in het eiermengsel. Hou nog een stukje kaas over voor de afwerking van het gerecht.

Giet de bijna-gare pasta in de pot met gestoofde prei en pancetta. Laat deze op een laag vuurtje staan. Daarbovenop schenk je het eiermengsel. Roer alles goed om met een houten lepel. (Nu gaart de pasta kort verder en zal ze beetgaar zijn bij het serveren.)

Kruid het gerecht met voldoende zwarte peper van de molen. Proef en beslis of je nog extra zout wil toevoegen. De pancetta en de kaas zorgen sowieso al voor een zoute toets.

Schep een stevige portie van de pasta in elk bord, en werk af met wat vers geraspte pecorino.