Farinata met zongedroogde tomaten en olijven

Ook de Italianen kennen iets van pannenkoeken. Zij het wel op basis van kikkererwtenbloem met een Zuiderse toets van zongedroogde tomaten, olijven en rozemarijn. Deze farinata is lekker als aperitiefhapje, warm uit de oven, maar ook ideaal als lunch met een fris slaatje.

Ingrediënten

  • 300 g kikkererwtenbloem
  • 5 dl water
  • 0 zout
  • 0 peper
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 100 g zwarte olijven
  • 2 takjes rozemarijn
  • 0 een scheut olijfolie
  • 0 paprikapoeder
  • 0 cayennepeper
  • 1 bussel rucola
  • 1 sjalot
  • 0 een scheut balsamico
  • 200 g kerstomaten
  • 0 peper
  • 0 enkele blaadjes basilicum
  • 0 Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • een keukenblender
  • een handdoek
  • een dunschiller

Partners

Bereiding

Het beslag

Weeg de bloem af en giet samen met het lauw water in een mengkom. Meng goed onder elkaar en laat zeker 2 uur rusten onder een handdoek.

Voeg na het rusten een snuif zout en een draai van de pepermolen toe.

Afwerken en serveren

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Hak de zongedroogde tomaten en de olijven fijn met de keukenblender. Voeg toe bij het beslag.

Rits de rozemarijn en hak de helft fijn. Voeg toe aan het beslag.

Verhit een pan met een flinke scheut olijfolie op het vuur.

Kruid het beslag nog af met paprikapoeder en cayennepeper.

Giet het beslag in de pan en laat bakken.

Strooi de rest van de rozemarijn over de farinata.

Zet de pan in de oven gedurende 20 minuten.

Spoel de rucola en laat uitlekken.

Pel de sjalot en snipper fijn. Besprenkel met een scheut balsamico.

Was de kerstomaten en snijd in in twee. Voeg toe aan de sjalot. Kruid af met een snuif grof zout en een draai van de pepermolen.

Voeg alles toe aan de rucola samen met wat blaadjes basilicum. Roer alles goed om.

Besprenkel de salade met een scheut olijfolie.

Drapeer de salade over de farinata en werk af met parmezaanschilfers en je beste balsamico.

Farinata met zongedroogde tomaten en olijven