Fajita's met varkensvlees

Bij de Mexicaan zijn fajitas waarschijnlijk het populairste gerecht. Fajitas zijn uiteindelijk niet meer dan kruidige gebakken reepjes vlees uit de Tex-Mex keuken. Ze worden bereid van varkensvlees, rundvlees of kip en geserveerd in malse tortillavellen.

Jeroen vul de opgerolde tortilla’s met reepjes gebakken spiering, kleurrijke paprika’s, ui, guacamole en wat zure room. Ze zijn klaar in Speedy Gonzales-tijd en je kan ze perfect uit het vuistje eten.

Ingrediënten

  • 700 g varkensvlees
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel sambal
  • 0.5 limoen
  • 0 olijfolie
  • 0 zout
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 2 avocado
  • 0 koriander
  • 0.5 limoen
  • 0 snuifje cayennepeper
  • 0 snuifje zout
  • 0 olijfolie
  • 4 tortillavel
  • 4 zure room
  • 0 koriander

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • boterhampapier of aluminiumfolie

Partners

Bereiding

Het vlees marineren

Verwijder de vetrand van het varkensvlees. Snij de plakjes varkensvlees in reepjes die ongeveer een centimeter breed zijn. Verzamel ze in een ruime mengkom.
Bepoeder de varkensreepjes met komijnpoeder en (gerookt) paprikapoeder. Poeder van gerookte paprika’s: Dit paprikapoeder met een gerookte smaak koop je in de milde (dulce) of de pikante variant. Het poeder is hier te koop in speciaalzaken en het is ook zeer courant verkrijgbaar in Spanje (pimentón ahumado). Ken je iemand die er heen gaat, geef dan je boodschappenlijstje mee.
Schenk er een scheut olijfolie bij en voeg wat sambal toe. Gebruik een hoeveelheid van deze gepeperde pasta naar persoonlijke smaak.
Doe er ook een snuifje zout bij en eindig met wat vers limoensap. Meng de hele inhoud en laat de reepjes vlees marineren. Maak nadien de plank waarop je het vlees hebt versneden schoon. Zo werk je hygiënisch.

De groentegarnituur

Schil de paprika’s met een dunschiller en snij ze overlangs in twee.
Verwijder de steel, de zaadjes en de bleke vliezen uit de vruchten. Snij de paprikahelften in reepjes van een halve centimeter breed.
Pel de ui, snij de bol eerst in twee en vervolgens in fijne halve ringen.

De guacamole

Snij de rijpe avocado’s in kwarten. Verwijder de dikke pit en strip de donkere schil van de partjes. Verzamel het vruchtvlees in een mengschaal.
Pers het limoensap over de stukken avocado en plet ze met een vork. Het zure sap zal verhinderen dat het vruchtvlees verkleurt.
Schenk er een scheutje olijfolie bij en kruid de guacamole met een beetje zout en een voorzichtig snuifje cayennepeper.
Hak wat korianderblaadjes fijn en meng de snippers door de guacamole.

Afwerking

Verwarm een braadpan voor op een hoog vuur. Neem de gemarineerde varkensreepjes erbij.
Als de pan zeer heet is, schenk er dan een scheutje olijfolie in, onmiddellijk gevolgd door (een deel van) het vlees. Laat de varkensreepjes maar sissen en kleuren. Roer af en toe even.
Na twee minuten bakken voeg je (een deel van) de reepjes paprika en de uiringen toe. Laat de fajitas nog een paar minuten stoven op een matig vuur tot het varkensvlees gaar is.
Zet intussen ook een droge pan op een zacht vuur. Gebruik deze pan om de zachte tortilla’s één voor één in op te warmen. Doe dat net voor je het gerecht afwerkt.
Leg een vel boterhampapier of aluminiumfolie op je werkblad. Leg er vervolgens een warm tortillavel bovenop.
Schep een portie gebakken vlees met groenten in het midden van het tortillavel en schep er wat van de guacamole bovenop.
Werk de vulling af met een schep zure room en/of extra korianderblaadjes.
Rol de tortilla voorzichtig dicht en leg de rol (opnieuw) in het midden van het vel papier of folie.
Pak de fajita-rol in, draai de uiteinden van het papier of de folie vast en snij de rol vervolgens middendoor, in twee gelijke helften. Eet de fajitas uit het vuistje.
Fajita's met varkensvlees