Escalope van kip met couscous, gebakken groenten en gekonfijte paprika met balsamico

Steeds meer ingrediënten raken ingeburgerd in onze Belgische keuken. Durf er gerust meer gebruik van te maken, want experimenteren met verschillende smaken en texturen zijn tenslotte waar lekker koken om draait. 

Ingrediënten

  • 2 rode paprika
  • olijfolie
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele peperbolletje
  • 1 flinke snuif ras-el-hanout
  • 1 flinke snuif kurkuma
  • 1 snuif komijn
  • 2 teentje look
  • 1 aubergine
  • 1 dl balsamicoazijn
  • 200 g couscous
  • 0.5 venkel
  • 0.5 courgette
  • 1 flinke snuif Provençaalse kruiden
  • 1 ei
  • arachideolie
  • bloem
  • 100 g panko
  • 2 kipfilet
  • Evlier
  • enkele korianderblaadjes

Benodigdheden

  • Een zeef

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op grillstand.

Snijd de paprika’s in twee. Verwijder de zaadlijsten. Leg de paprikahelften in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie.

Schuif de ovenplaat in de hete oven en laat de paprika’s roosteren tot ze een bruine kleur krijgen.

Verwarm een pan en een kleine kookpot met water op het vuur.

Breng het water op smaak met de takjes tijm, de rozemarijn, de laurierblaadjes, enkele peperbolletjes, de ras-el-hanout, de kurkuma en de komijn.

Pel en kneus de teentjes look. Voeg ook de look toe aan de bouillon. Laat de bouillon inkoken.

Laat een scheut olijfolie heet worden in de pan.

Schil de aubergine (optioneel) en snijd in stukken. Bak de aubergine in de hete olijfolie.

Giet de balsamicoazijn in een mengkommetje. Verwijder de gebruinde schil van de paprikahelften. Snijd de paprika in dunne reepjes. Leg de reepjes in de balsamicoazijn en zet aan de kant.

tip
Laat de paprika’s een hele nacht marineren voor een optimaal resultaat!

Zeef de kokende bouillon over de couscous tot ze net onder staat. Laat de couscous 10 minuten wellen.

Haal de gebakken stukjes aubergine uit de pan en zet de pan opnieuw op het vuur. Laat een nieuw scheutje olijfolie warm worden.

Snijd de venkel en de courgette in stukken. Bak de venkel en courgette in de pan met hete olijfolie. Breng de groenten op smaak met een snuif Provençaalse kruiden.

Doe de gebakken aubergine, venkel en courgette bij de couscous. Meng het geheel onder elkaar. Dek de kom af met een vel vershoudfolie en zet aan de kant.

Plaats drie ovenschalen naast elkaar. Breek in één ovenschaal het ei en giet er een scheutje arachideolie bij. Klop het ei los. Giet in de tweede ovenschaal de bloem en in de derde ovenschaal de panko.

Snijd de kipfilets overlangs in twee en klop beide helften plat. Kruid de plakken kipfilet met Evlier aan beide kanten.

Zet een pan op het vuur. Laat er een flinke scheut arachideolie in warm worden.

Haal de kipfilets eerst door de bloem, vervolgens door losgeklopt eiwit en als laatste door de panko.

Verlaag het vuur en bak de escalopes goudbruin en krokant in de hete olie. Laat de krokante kip even uitlekken op een vel keukenpapier.

Lepel wat van de lauwe couscous op een bord.

Snijd de krokant gebakken kip in reepjes. Schik de reepjes op de lauwe couscous.

Werk af met de gekonfijte paprika’s met balsamico en enkele korianderblaadjes voor de liefhebbers.

Escalope van kip met couscous, gebakken groenten en gekonfijte paprika met balsamico