Erwtensoep met chorizo

Erwtensoep maak je met spliterwten. Het zijn gedroogde groene erwten die dubbel gedopt zijn en dus uit twee delen bestaan. De spliterwten zorgen voor de smaak. De diepvrieserwtjes die je er aan het einde aan toevoegt zorgen voor de mooie groene kleur.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 500 g spliterwten
  • boter
  • 3 ajuin
  • 3 stengels selder
  • 1 stengel prei
  • 3 tenen knoflook
  • 2 aardappel
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • peper
  • zout
  • 800 g diepvrieserwten
  • 400 g chorizo
  • olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 teen knoflook
  • 0.5 chilipeper

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De erwtensoep

Verwarm de bouillon op het vuur. Een recept om zelf bouillon te maken vind je hier.

Spoel de spliterwten in koud water.

Smelt een klont boter in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

tip Je kunt eventueel ook al een paar plakjes chorizo meestoven met de groenten om de soep extra smaak te geven. Je kunt ze dan natuurlijk niet meer aan vegetariërs serveren.

Maak de prei en de selder schoon. Snijd de stengels grof en stoof ze met de ui.

Kneus en pel de knoflook. Snijd de tenen in stukken en stoof ze met de rest van de groenten.

Doe er de spliterwten bij.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in de soepketel.

Giet er de warme groentebouillon bij.

Leg de laurier en de tijm in de soep. Je kunt ze samenbinden met keukentouw tot een bouquet garni, maar het is niet noodzakelijk omdat je de soep zeeft.

Kruid de soep met peper en zout.

Zet een deksel op de soepketel en laat ongeveer 1 uur garen op een zacht vuur.

Mix de soep met een staafmixer. Doe er de diepvrieserwtjes bij en laat kort mee garen. Mix nog een keer.

Giet de soep door een zeef.

Het garnituur

Snijd de chorizo in reepjes.

Zet een pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Bak de chorizo. Leg het takje rozemarijn ook in de pan.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Bak de lookpulp met de chorizo.

Snipper de chilipeper en bak hem ook met de rest van het garnituur.

Giet de chorizo door een zeef en laat uitlekken op keukenpapier. Houd de olie apart om later te gebruiken.

Afwerken en serveren

Serveer de erwtensoep met de krokante chorizosnippers.

Erwtensoep met chorizo