Entrecote Provençale met frietjes

Entrecote komt uit het zadel of de rug van de koe. Je kunt het op verschillende manieren klaarmaken, bijvoorbeeld met een zuiderse groentesaus en – natuurlijk! – frieten.

Ingrediënten

  • 600 g entrecote
  • 4 tomaat
  • 0 olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 0 een halve wortel
  • 0.5 gele paprika
  • 0.5 rode paprika
  • 0.5 courgette
  • 0.5 venkel
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele takjes rozemarijn
  • 0 een snuif salie
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 eetlepel honing
  • 1 dl rode wijn
  • 2 dl bruine fond
  • 800 g frietaardappelen
  • 0.25 krop radicchio
  • 0.25 krop Romeinse sla
  • 0.25 krop eikenbladsla
  • 1 sjalot
  • 0.5 bussel bieslook
  • 0 een scheut dragonazijn
  • 0 een scheut olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

De Provençaalse saus

Snijd de tomaten kruiselings in, dompel ze in kokend water en leg ze dan in koud water.

Pel de tomaten en snijd ze in vier. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukjes.

tip
In plaats van verse tomaten kun je ook tomatenblokjes uit blik gebruiken. Reken 1 blik voor 4 tomaten.

Verwarm een scheut olijfolie in een pan.

Pel en snipper de sjalot. Stoof de sjalot in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de pulp bij de sjalotten en laat meestoven.

Schil de wortel en de paprika’s. Snijd ze in kleine, gelijke blokjes (brunoise). Snijd de venkel en de courgette ook in brunoise. Stoof de groenten met de sjalotten.

Voeg er de tomatenblokjes aan toe.

Rits de tijm en de rozemarijn van de takjes en hak ze fijn. Doe ze bij de groenten en voeg er een snuif gedroogde (of verse) salie aan toe.

Laat de tomatenpuree kort meebakken. Doe de honing en de rode wijn bij de groenten en laat volledig droog koken.

Giet er de bruine fond bij en laat alles gaar worden op een zacht vuur. Een recept om zelf fond te maken, vind je hier.

De entrecote met frietjes

Schil de aardappelen en snijd ze in dikke frieten.

Verwarm de friteuse op 140 °C en pocheer de frieten. Laat ze volledig afkoelen.

Was de verschillende soorten sla en meng ze door elkaar. Pel de sjalot en snijd in fijne reepjes. Snipper de bieslook. Meng de sjalot en de bieslook door de sla. Doe er een flinke scheut dragonazijn en olijfolie bij. Kruid met peper en zout.

Verhit een grillpan op het vuur.

Snijd het vlees in dunnere lappen en wrijf het in met olijfolie. Kruid aan beide kanten met peper en zout.

Grill het vlees aan beide kanten kort in de grillpan.

Zet de friteuse op 180 °C en bak de frieten krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er een snuif zout over.

Serveer de entrecote met Provençaalse saus, salade en frieten.

Entrecote Provençale met frietjes