De Mexicaanse keuken is wereldwijd populair. Daarom serveert Jeroen vandaag eerlijke fastfood met een sombrero erop. Enchilada's zijn dichtgevouwen of opgerolde zachte tortilla’s met een rijkelijke vulling. En ja, er mag al eens een blik open getrokken worden. Een koude saus met frisse zure room, limoen en koriander drijft het genot nog lichtjes op. Àndale, àndale!

Ingrediënten

  • 4 tortilla
  • 500 g kippengehakt
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 400 g rode of zwarte bonen
  • 400 g tomatenstukjes
  • 200 g maïs
  • 200 g kaas
  • 2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 koffielepel sambal
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl room
  • 1 limoen
  • 0 koriander
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een ruime ovenschaal
  • een fijne rasp

Partners

Bereiding

Bereiding

Smelt een klontje boter in een braadpan. Kruid het kippenvlees met wat peper van de molen en zout. Bak het gehakt tot het zacht kleurt.
Smelt een klontje boter (of een scheutje olijfolie) in een stoofpot op een matig vuur.
Pel de uien en snipper ze fijn. Pel ook de teen look en plet de smaakmaker tot pulp.
Stoof de snippers ui en de look enkele minuten in de bruisende boter. Voeg tussendoor een flinke portie gedroogde kruiden toe: mild paprikapoeder, currypoeder en voldoende komijnpoeder voor die specifieke smaak.
Wie niet bang is van een beetje pikant, die roert ook een beetje sambal onder de uien.
Schep de geconcentreerde tomatenpuree in de pot en roer. Laat de puree even meebakken. Voeg nadien een scheutje water toe.
Open het blik rode (of zwarte) bonen en giet ze door een zeef. Laat ze uitlekken en voeg de bonen bij de gekruide uien.
Voeg de tomatenstukjes en het gebakken gehakt toe.
Open het blik (zoete) maïs en laat de korrels uitlekken. Giet de maïs in de dikke saus en laat ze nog even pruttelen. Roer regelmatig, zodat er niks aanbrandt. Dit wordt de tortillavulling.
Proef en voeg naar smaak extra zout of specerijen toe.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Neem er een ruime ovenschotel bij. Schep een flinke portie van de kruidige gehaktmengeling op elke zachte tortilla, en rol het dunne lapje Mexicaans erfgoed op.
Leg de gevulde tortilla’s in de ovenschaal. Bestrooi ze met een royale portie gemalen kaas (bv. emmentaler).
Schuif de schaal in de hete oven van 200°C. Zo’n 8 tot 10 minuten later is de kaas gesmolten en zijn de enchilada’s heet. Maak een frisse (dip)saus terwijl de stevige rollen in de hete oven verblijven.

Serveren

Serveer een enchilada met een flinke lepel van de frisse en kruidige (dip)saus. Schep er gerust nog een lepel van het gehaktmengsel bij.