Eggs Benedict

Eieren zijn niet duur en kun je bij heel veel bereidingen gebruiken. Scharreleieren komen van kippen die los lopen in een stal. Eieren van vrije uitloop komen van kippen die buiten mogen rondlopen. Je mag een ei tot vier weken nadat het gelegd is gebruiken.Eggs Benedict is een typisch Amerikaans ontbijt van toast met een gepocheerd ei, Hollandaisesaus en krokant spek.

Ingrediënten

  • 220 g boter
  • 2 eierdopje witte wijn
  • 2 eierdopje water
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 citroen
  • cayennepeper
  • zout
  • 4 ei
  • 5 liter water
  • 1 liter azijn
  • 8 spek
  • 4 sneetje toastbrood
  • 1 pakje gemengde sla
  • azijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een garde
  • een broodrooster
  • een siliconen mat of bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Breng het water met de azijn aan de kook in een hoge pot.
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Leg het spek op een bakplaat op een siliconen matje of bakpapier. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Hollandaisesaus

Smelt de boter in een steelpan. Klaar de boter door er het schuim af te scheppen en alleen het doorzichtige deel over te houden.

Splits de eieren en doe de eierdooiers in een tweede steelpan. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.

Klop de eierdooiers los met witte wijn en water. Zet de pot op het vuur en klop met een garde schuimig zoals sabayon. Haal de pot van het vuur voor de eieren stollen.

Klop de geklaarde boter bij de saus.

Breng de Hollandaise op smaak met een snuif zout, cayennepeper, scherpe mosterd en het sap van een kwartje citroen.

De gepocheerde eieren

Maak met een garde een draaikolk in de grote pot water en azijn.

tip Het water om de eieren in te koken mag een beetje smaken naar azijn maar niet overdreven zuur zijn. De azijn zorgt ervoor dat het stollen van de eieren sneller gaat.

Breek elk ei in een apart kommetje en laat ze een voor een in het water glijden.

Pocheer de eieren ongeveer 3 minuten. Schep de eieren uit het water met een schuimspaan.

Laat uitlekken op een schone keukenhanddoek.

Afwerken en serveren

Haal het spek uit de oven en laat uitlekken op keukenpapier.
Rooster het brood in de broodrooster.
Meng de sla met een likje azijn en olijfolie. Kruid met peper en zout.
Leg wat sla op de toast en werk af met een gepocheerd ei, een flinke lepel Hollandaisesaus en een krokant stukje spek.
Eggs Benedict