Eendenbout met rode biet en puree

Bieten zijn een wintergroente die beslist wat extra aandacht verdient. Jeroen combineert rode biet uit de oven met malse eendenbouten. Serveer dit gerecht bij voorkeur met puree.

Ingrediënten

  • 4 eendenbout
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 1 dl rode wijn
  • 1 dl rode porto
  • 1 eetlepel bloem
  • klontje boter
  • 1 sinaasappel
  • 4 eetlepel honing
  • 1 steranijsje
  • 4 blaadje laurier
  • tijm
  • peper
  • zout
  • 2 rode biet
  • 4 sjalot
  • tijm
  • laurier
  • scheutje olijfolie
  • scheutje balsamico
  • peper
  • zout
  • aardappelpuree

Benodigdheden

Partners

Bereiding

De eendenbouten

Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in fijne halve ringen.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Pel en hak de look en plet de teen tot pulp.

Verzamel takjes tijm en laurierblaadjes en bind de kruiden tot een tuiltje. Gebruik hiervoor wat keukentouw. Hou de ui, de lookpulp en het kruidentuiltje opzij.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Zet een zeer ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een flinke klont boter in.

Leg de eendenbouten op de velkant in de bruisende boter. Kruid ze met een beetje zout en peper van de molen. Laat het vlees zo’n 4 tot 5 minuten kleuren en draai de bouten om. Haal ze een paar minuten later uit de pan en zet het vlees opzij.

Doe de uiringen en de lookpulp in de pot met het braadvet van de eenden. Roer en stoof de uien glazig in enkele minuten.

Bepoeder de gestoofde uien met een beetje bloem en roer. Laat de bloem kort meebakken en doe het kruidentuiltje in de pot.

Verhuis ook de eendenbouten met braadsap opnieuw naar de pot.

Schenk de rode wijn en de rode porto in de pot. Terwijl de alcohol verdampt voeg je het sap van de sinaasappel toe.

Gooi er een steranijs in en knijp er een flinke scheut honing bij.

Plaats het deksel op de stoofpot en schuif de bereiding in de hete oven van 160°C. Reken op een warm verblijf daar gedurende zo’n 70 tot 80 minuten.

De rode bieten

Spoel de rode bieten schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Snij elke biet in ongeveer 8 gelijke partjes.

Pel de sjalotten en snij ze in 4 gelijke partjes.

Leg de partjes rode biet en de stukken sjalot in een ovenschaal.

Besprenkel de groentjes met een beetje olijfolie, een scheutje balsamico. Verdeel enkele blaadjes laurier en kleine takjes tijm over de schotel. Kruid de bereiding met wat peper van de molen en een beetje (grof) zout.

Zet de groenten in de oven (bij de eendenbouten) en laat ze 60 minuten roosteren.

Bereid intussen bv. aardappelpuree om bij dit gerecht te serveren.

De afwerking

Wanneer de eendenbouten uit de oven komen, zal je een flinke laag helder braadvet opmerken in de pot. Daaronder zit de saus.
Gebruik een kleine pollepel om dit laagje vet zorgvuldig weg te scheppen. Het helder eendenvet kan je eventueel zeven, laten stollen in de koelkast en later gebruiken om er aardappelen in te bakken.
Serveer op elk bord een eendenbout uit de oven, schep er wat saus met gestoofde uien over. Daarna zijn de geroosterde groenten aan de beurt en een flinke lepel verse aardappelpuree.
Eendenbout met rode biet en puree