Een zooi van gesaffraneerde hondshaai

Venkel, prei, selder, ui en hondshaai vormen de basis van deze ‘nage’ – een klassieke stoofpot/soep uit de Franse keuken. Hondshaai is een vis met stevig vlees die er een beetje als paling uitziet maar heel anders smaakt. De saffraan geeft de saus haar prachtige kleur.Het gerecht is niet moeilijk om te bereiden, maar heeft een chique uitstraling zodat het zeker kan geserveerd worden als er gasten op bezoek komen.

Ingrediënten

  • 600 g hondshaai
  • 2 stengel prei
  • 1 venkel
  • 4 stengel selder
  • 3 ui
  • 2 teentje knoflook
  • 1 liter visfumet
  • 150 milliliter room
  • 3 blaadje laurier
  • 3 takje tijm
  • 4 potje saffraan
  • 0 scheutje vermout
  • 1 eetlepel bloem
  • 0 olijfolie
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 kervel
  • 0 brood

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm 1 l visfumet. Je kan ook zelf verse visfumet klaarmaken.

De zooi van hondshaai

Maak de prei, selder en venkel schoon en snijd ze in stukken.

Pel de uien en snijd ze grof. Kneus en pel de knoflook.

Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes.

Snijd de vis in moten.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan.

Stoof de uien in de pan en doe er knoflook bij. Voeg er de selder, venkel en prei aan toe en laat even stoven.

Leg de stukken vis mee in de pan.

Doe tijm, laurier en saffraan bij de vis met groenten en meng alles door elkaar. Blus met vermout en laat inkoken.

Giet de warme visfumet over de groenten en de vis en voeg er de room aan toe. Kruid met peper en zout.

Laat het geheel inkoken op een zacht vuur.

Meng een beetje zachte boter met evenveel bloem. Doe wat van de beurre manié bij de nage om de saus te binden. Voeg eventueel meer boter toe tot je de gewenste binding hebt.

Laat 10 tot 15 minuten doorkoken en roer af en toe om.

Werk af met plukjes kervel en geef er brood bij.

Een zooi van gesaffraneerde hondshaai