Een pittige varkensbrochette met aardappel en mini-pita’s

Jeroen bewijst vandaag dat een barbecue veel meer kan zijn dan een geroosterd stuk vlees met wat sla. Slager Fille brengt varkenshaasjes, varkensgehakt en spek langs waarvan Jeroen brochettes maakt. Het is daarbij vooral belangrijk dat al het vlees op hetzelfde moment gaar is. Daarom maakt Jeroen ovalen in plaats van balletjes van het gehakt. Het spek op de brochette houdt het vlees lekker sappig.Bij de brochettes serveert hij bloemkool met krielaardappelen die geroosterd worden op de barbecue. De kinderen krijgen een pitabroodje gevuld met hamburger en sla zodat ze kunnen blijven spelen.

Ingrediënten

  • 800 g varkensgehakt
  • 600 g varkenshaasje
  • 200 g spek
  • 600 g krielaardappelen
  • 1 bloemkool
  • 3 tomaat
  • 0.25 ijsbergsla
  • 0.5 komkommer
  • handvol rucola
  • 2 sjalot
  • 2 teentje knoflook
  • 2 eetlepel paneermeel
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 4 eetlepel ketchup
  • 4 eetlepel pickles
  • 4 pitabroodje
  • olijfolie
  • kruidenolie
  • azijn
  • barbecuekruiden
  • 3 takje rozemarijn
  • 3 takje tijm
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
  • barbecuepennen
  • een braadslee

Partners

Bereiding

Het gerecht

Verwarm de barbecue voor tot 180 °C.

Meng het gehakt met paneermeel en kruid met barbecuekruiden.

Snijd het varkenshaasje in stukken.

Snijd de plakken spek in twee.

Rol de helft van het gehakt in kleine ovalen balletjes. Door de gehaktballetjes in de lengte op de barbecuepennen te steken, ben je zeker dat ze volledig garen.

Maak brochettes. Steek afwisselend dubbelgevouwen plakken spek, varkenshaasje en gehaktballen op de barbecuepennen.

tip
Steek aan weerszijden van het vlees en de gehaktballen altijd een stuk spek. Het zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft.

Leg de brochettes in een schaal en bewaar in de koelkast. Zo geef je het gehakt de kans om te ‘fixeren’ en vallen de balletjes niet van de spies tijdens het bakken.

Vorm met de rest van het gehakt hamburgers. Bewaar ze in de koelkast.

Snijd de tomaten in blokjes.

Snipper de ijsbergsla fijn en snijd de komkommer in blokjes. Meng de ijsbergsla met tomaten en komkommer. Sprenkel er een likje olijfolie en een scheutje azijn over en kruid met peper en zout.

Meng de mayonaise met de ketchup tot cocktailsaus.

Spoel de krielaardappelen en snijd ze in twee zonder te schillen. Snijd de bloemkool in niet te kleine roosjes.

Laat de bloemkool en de aardappelen samen ongeveer 8 tot 10 minuten garen in licht gezouten kokend water. Ze moeten nog niet gaar zijn. Giet af.

Doe een scheut kruidenolie in een grote braadslee. Je kan ook zelf kruidenolie klaamaken.

Pel en snipper de sjalotten. Kneus de tenen knoflook.

Doe de aardappelen en bloemkool in de braadslee met de sjalotten en knoflook. Sprenkel er wat extra kruidenolie over en kruid met peper, zout, tijm en rozemarijn.

Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet ze op de barbecue. Laat 10 tot 15 minuten roosteren.

Strijk de brochettes in met kruidenolie en kruid ze met peper en zout. Bak ze op het rooster van de barbecue. Draai ze halverwege de baktijd om.

Bestrijk de hamburgers met kruidenolie en bak ze ook op de barbecue.

Rooster de pitabroodjes op de barbecue.

Serveer de brochette met de geroosterde bloemkool en aardappelen. Werk af met een lepel pickles en een paar blaadjes rucola. Je kan ook zelf verse pickles maken.

Vul voor de kinderen de pitabroodjes met sla, een hamburger en een lepel cocktailsaus.

Een pittige varkensbrochette met aardappel en mini-pita’s