Een hartige taart op z’n Grieks

Een hartige taart, gecombineerd met een frisse groentesla is het ideale alternatief voor de lunch. Jeroen gebruikt voor zijn Griekse taart met kaas en kruiden een vers kruimeldeeg. Wie extra-snel wil werken kan ook een kant-en-klaar vel deeg in huis halen. Geef het deeg vooraf een bakbeurt, beleg ze rijkelijk en schuif ze nog een laatste keer in de oven. Kleine taartpunten kan je ook serveren als warm hapje bij het aperitief.

Ingrediënten

  • 175 g boter
  • 35 g amandelpoeder
  • 35 g bloemsuiker
  • 1 ei
  • 260 g bloem
  • 0 snuifje zeezout
  • 200 g feta
  • 250 g ricotta
  • 3 takje tijm
  • 3 takje oregano
  • 0 scheutje olijfolie
  • 1 ei
  • 0 snuifje cayennepeper
  • 0 peper
  • 0 zeezout
  • 1 komkommer
  • 1 ui
  • 3 takje peterselie
  • 3 takje munt
  • 2 eetlepel olijven
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 scheutje azijn
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een zeef
  • een vel vershoudfolie
  • een deegrol
  • een taartring of ronde taartvorm (28-30 cm diameter)
  • bakpapier of 2 bakmatjes

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal de boter tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen, zodat ze mals is.

Het deeg voor de taartbodem

Weeg alle ingrediënten voor het deeg zorgvuldig. Doe eerst de malse boter in de mengkom van de keukenmachine en gebruik het K-hulpstuk voor deeg en beslag. Laat de machine draaien op matige snelheid.
Weeg en zeef de bloemsuiker en voeg dit bij de boter in de machine. Voeg even later het amandelpoeder toe.
Doe het ei in de mengpot en weeg de juiste hoveelheid bloem. Zeef de bloem zodat er geen klontertjes in zitten en voeg ze lepel per lepel toe aan het mengsel in de machine.
Voeg een snuif zout toe en laat het toestel draaien tot je een compacte bal deeg krijgt die loslaat van de randen van de mengkom.
Kneed de bal kort met de hand en verpak het deeg in vershoudfolie. Laat het een uurtje rusten in de koelkast.

De taartbodem bakken

Verwarm de oven voor tot 180°C. Hou de bakplaat bij de hand.
Snij de helft van het gekoelde deeg en rol het uit op een oppervlak dat met bloem bestoven is. Maak er een lap van met een diameter van ongeveer 30 centimeter. Gebruik een taartring of een ronde taartvorm om een cirkel uit te steken.
Een rest deeg kan je invriezen voor toekomstige bereidingen.
Leg de ronde deeglap op een bakmat of een vel bakpapier, en verhuis de taartbodem naar de bakplaat van je oven.
Leg er een tweede bakmat (of wat bakpapier) bovenop, en plaats er ook extra gewicht op. Gebruik bv. een tweede bakplaat of een braadslee. Bak de deegbodem gedurende ong. 15 minuten op 180°C.

Het beleg van de taart

Hak tijdens het voorbakken de feta in blokjes en plet de harde kaas met een vork.

Voeg de Italiaanse ricotta toe en roer tot je een glad kaasmengsel hebt.

Scheid het ei. Voeg enkel de dooier toe en een likje fijne olijfolie. Meng opnieuw, proef, en voeg naar smaak gemalen zwarte peper, een voorzichtig beetje cayennepeper en wat grof zeezout toe.

Spoel de tijm en oregano, rits de blaadjes los en hak ze fijn.

Roer de kruiden door de kaasmix.

TIP: Heb je citroentijm in de tuin, vervang de traditionele tijm dan door dit kruid.

De taart afwerken en salade maken

Smeer een royale laag kaasmengsel over de warme voorgebakken deegbodem. Hou de oven warm op 200°C.

Bak de hartige taart nog 10 minuten in de hete oven van 200°C. Bereid intussen de salade met komkommer.

Spoel de komkommer en snij hem ongeschild in kleine stukjes. Snipper de rode ui in flinterdunne halve ringen. Meng alles met wat peper, zout, een scheut azijn en fijne olijfolie. Voeg kleine ontpitte zwarte olijven toe.

Spoel de platte peterselie en de munt. Pluk de blaadjes los en werk er de sla mee af, kort voor het serveren.

Serveer de taart lauw-warm, en leg er een flinke stapel van de kruidensla met komkommer bovenop.

Een hartige taart op z’n Grieks