Een Engels ontbijt: Baked beans  met spek, worstjes, ei en toast

Als je ‘het Kanaal’ al eens overstak, kon je waarschijnlijk kennismaken met het favoriete ontbijt van de Britten. Wie de boterham met choco en het potje yoghurt gewoon is, zal misschien moeten wennen aan die gespierde overzeese ontbijtgewoonte. Maar Jeroen denkt dat zo'n stevig begin van de dag ook bij ons in de smaak kan vallen. Beschouw het als een bescheiden brunch om van te genieten tijdens het weekend. Zo’n bord met worst, spek, boontjes of ‘baked beans’ in tomatensaus en een spiegelei geeft je tonnen energie.

Ingrediënten

  • 8 braadworst
  • 200 g spek
  • 8 sneetje toastbrood
  • 4 ei
  • 200 g kerstomaten
  • 600 g witte bonen
  • 2 sjalot
  • 2 teentje look
  • 3 blaadje laurier
  • 3 takje tijm
  • 6 dl passata
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 3 eetlepel rode wijnazijn
  • 0 Tabasco
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een zeef keukenpapier
  • een grote braadpan
  • een broodrooster

Partners

Bereiding

Een Engels ontbijt: Baked beans met spek, worstjes, ei en toast

Haal de braadworsten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Spoel de zachte witte bonen uit blik of bokaal onder een straal koud stromend water. Gebruik een ruime zeef.

Snipper de gepelde sjalotten in zeer fijne stukjes. Plet de tenen look tot pulp.

Look bij het ontbijt? De gestoofde lookpulp geeft de bereiding een smaak-boost, zonder dat je last krijgt van nadelige effecten van rauwe of kortgegaarde look.

Verhit een scheut olijfolie in een pot op een matig vuur. Stoof de sjalotsnippers glazig en roer er de lookpulp doorheen. Laat alles enkele minuten pruttelen in de olie.

Schep de tomatenpuree in de pot, roer en laat de rauwe tomatensmaak even wegbakken.

Voeg bruine suiker toe, schenk er de rode wijnazijn bij en roer.

Giet kort nadien de passata in de pot en roer. Zet het vuur zachter en laat de ‘baked beans’ pruttelen.

Snij de kleine tomaten in kwartjes.

Smelt een klont boter in een ruime braadpan.

Bak de (kleine) worsten in de bruisende boter. Voeg ook de plakken spek toe en bak ze gelijktijdig zacht-krokant. Hou het vuur onder controle, zodat het vlees rustig kan bakken en de braadworsten tot in de kern garen, zonder te verbranden.

Werk je met braadworsten van klassiek formaat? Maak van elke braadworst een exemplaar dat de helft kleiner is. Geef ze een ‘twist’ en knip de worsten in twee gelijke stukken.

Verwarm de oven voor tot 140°C.

Doe de kwartjes tomaat en de witte bonen in de pruttelende tomatensaus. Meng alles en voeg de laurierblaadjes en de tijm toe. Voeg wat zout toe en enkele druppels rode tabasco.

Zodra het vlees voldoende gebakken is, leg je het in een ovenschaal. Schuif de schaal in de matig warme oven zodat het spek en de worstjes op temperatuur blijven.

Giet het bakvet uit de braadpan en wrijf ze even schoon met wat keukenpapier. Zet ze op een matig vuur en voeg een vers klontje boter toe.

Zodra de boter bruist breek je de eieren in de pan. Probeer er de perfecte spiegeleieren van te maken.

Kruid de eieren tijdens het bakken met peper van de molen en een snuifje zout.

Toast de sneetjes brood goudbruin.

Serveer op elk bord een spiegelei, schep er boontjes in tomatensaus, worstjes en spek bij.

Serveer het stevig Engels ontbijt met getoast brood.

Een Engels ontbijt: Baked beans  met spek, worstjes, ei en toast