Eclair met aardbeien

Het aardbeienseizoen is gestart en dat viert Dagelijkse kost. We leggen de zoetebekjes vandaag in de watten met een lekkere eclair met aardbeien. Ideaal om de lente goed in te zetten. 

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 1.5 dl water
  • 0.5 dl melk
  • 1 scheutje melk
  • 175 g bloem
  • 1 snuifje zout
  • 6 ei
  • olijfolie
  • amandelschilfers
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 5 dl room
  • 70 g bloemsuiker
  • 1 bakje aardbeien
  • 1 scheutje Cointreau
  • enkele muntblaadjes

Benodigdheden

  • Spuitzakken

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 210°C. 

Doe de boter, de melk en het water in een kookpot en laat smelten op het vuur.

Meet de juiste hoeveelheid bloem af en doe er een snuif zout bij.

Breek een ei en vang het eigeel op in een kom. Voeg er een scheut melk aan toe en roer het los tot een mooi mengsel.

Doe ongeveer een eetlepel van de bloem bij de gesmolten boter op het vuur tot er een pap ontstaat. Doe er dan de rest van de bloem bij zodat je een mooi beslag bekomt. Laat goed drogen op het vuur.

Stort het beslag in de mengkom van de keukenmachine, zet de ‘K’ erop en laat draaien. Breek er een ei in los en laat verder draaien. Breek het volgende ei er pas in als het beslag weer droger is en opnieuw één geheel vormt. Ga zo door tot de 5 eieren in het beslag zitten.

Zet een steelpannetje met een likje olijfolie op het vuur. Doe er wat amandelschilfers in en laat ze licht kleuren. Doe er op het einde nog wat suiker over en laat ze nog even licht karameliseren op het vuur. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Doe het soezendeeg in een spuitzak en spuit reepjes deeg op een ovenschaal. Smeer de reepjes in met het mengsel van eigeel en melk.

Zet de soezen ongeveer 15 minuten in de oven.

Giet de room in een kom en voeg er 30 g bloemsuiker aan toe. Doe er de zaadjes van het vanillestokje bij. Klop de room op tot je een mooie slagroom bekomt. Doe de room in een spuitzak.

Zet de ovendeur na 15 minuten bakken open, zodat de soezen nog 3 minuten in de oven kunnen rusten. Zo voorkom je dat ze zouden inzakken.

Haal ze na de 3 minuten uit de oven om af te koelen.

Snijd intussen het kroontje van de aardbeien en snijd ze in kwartjes.

tip
Was de aardbeien steeds met het kroontje om te voorkomen dat ze al het vocht gaan opnemen.

Doe de kwartjes aardbei in een kom en bestuif met wat bloemsuiker. Voeg er nog een scheutje Cointreau aan toe.

Snijd de eclairs volledig doormidden en spuit er de slagroom op. Schik er wat aardbeien op en strooi er nog wat gekarameliseerde amandelschilfers over. Werk af met enkele blaadjes munt. Zet het dekseltje er opnieuw op en bestrooi met bloemsuiker.

Eclair met aardbeien