Drie keer ijslolly's

We kopen de zogenaamde waterijsjes meestal kant-en-klaar, maar het kost weinig moeite om ze zelf te maken. Haal je favoriete ijsvormpjes in huis en je kunt aan de slag. Het aanbod ijsvormen is bijzonder gevarieerd. En laat je gerust gaan, want op genieten van een ijslolly staat geen leeftijd.

Opmerking: Het aantal ijsjes dat je uit de bereiding haalt, is afhankelijk van de grootte van de gebruikte ijsvormen.

Ingrediënten

  • 3 dl watermeloensap
  • 1 limoen
  • 60 g bloemsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 150 g aardbeien
  • 300 milliliter yoghurt
  • 50 g bloemsuiker
  • munt
  • 2 mango
  • 2 passievrucht
  • 1 dl water
  • 1 limoen
  • bloemsuiker

Benodigdheden

  • een blender
  • een ruime zeef ijsvormpjes naar keuze

Partners

Bereiding

Watermeloen-vanille lolly's

Schil de watermeloen. Snij het roze vruchtvlees in blokjes en doe ze in de beker van de blender.
Mix het fruit tot pulp in de blender
Snij de limoenen middendoor en knijp het limoensap erbij.
Snij de vanillestok overlangs en schraap er de zwarte zaadjes uit. Gebruik hiervoor een mespunt. Doe de zaadjes in de blender. (Doe de peulen van de vanillestok in een pot met kristalsuiker. Een beetje geduld levert een portie huisgemaakte vanillesuiker op.)
Voeg de bloemsuiker toe. Deze suiker is ideaal omdat het poeder makkelijk oplost in het koude mengsel.
Mix alle ingrediënten samen en proef. Voeg indien nodig wat extra suiker toe.
Giet het meloenmengsel door een ruime zeef en vang zoveel mogelijk van het fruitig vocht op in een schaal. De pulp en de pitjes die in de zeef achterblijven gooi je weg.
Vul nu de ijsvormpjes. (zie onder)

Aardbeien-yoghurt lolly's met verse munt

Verwijder de steeltjes van de aardbeien en mix ze tot pulp in de blender.
Schep er de yoghurt bij en doe er (naar smaak) enkele blaadjes verse munt bij.
Voeg de bloemsuiker toe en mix alles opnieuw.
Proef en beslis of het mengsel zoet genoeg is. (Omwille van de (zure) yoghurt moeten deze ijsjes voldoende gesuikerd zijn.)
Giet en roer het mengsel voor de aardbei-yoghurtlolly’s door een zeef. De pulp met vruchtenpitjes die achterblijft in de zeef gooi je weg.
Vul nu de ijsvormpjes. (zie onder)

Mango-passievrucht lolly's

Haal rijpe mango’s in huis. (Mango’s die per vliegtuig werden aangevoerd zijn misschien niet zo ‘politiek correct’ of minder CO-neutraal, maar ze smaken doorgaans stukken beter. Aan u de keuze.)
Schil de mango’s en snij het vruchtvlees in stukken. Snij tot tegen de grote pit en verzamel zoveel mogelijk vruchtvlees. Zo haal je het allerbeste uit de tropische vrucht.
Doe de stukken vruchtvlees van de mango’s in de beker van de blender.
Snij de passievruchten middendoor en lepel het vruchtvlees met pitjes in de beker van de blender. Mix het tropisch fruit een eerste keer.
Voeg wat water toe en mix een tweede keer. Proef en bepaal of je het mengsel zoeter wil maken met bloemsuiker, of een dosis extra fruitige pit wil geven met wat limoensap.
Dit fruitmengsel hoef je niet te zeven. De pitjes van de passievruchten geven het ijsje een beetje textuur.
Vul nu de ijsvormpjes. (zie onder)

De ijslolly's maken

Vul de vormpjes met het mengsel van je keuze. Vul elk vormpje tot tegen de rand.

tip
Wie zich graag aan een klein experiment waagt: je kunt ook vormpjes vullen met ¾ aardbei-yoghurt en ¼ mango-passievrucht.

Zet de lolly’s in de diepvries. Enkele uren later kan je ervan genieten.

Drie keer ijslolly's