Doughnut met chococino

Warme chocolademelk met slagroom en een zelfgebakken doughnut: een lekkere traktatie voor een woensdagnamiddag.

Ingrediënten

  • 60 g boter
  • 550 g bloem
  • 55 g witte suiker
  • 1 koffielepel zout
  • 230 ml melk
  • 30 g gist
  • 1 liter melk
  • 200 g donkere chocolade
  • 2 eetlepel vanillesuiker
  • 4 dl room
  • 20 g bloemsuiker

Benodigdheden

  • een keukenmachine met een kneedhaak
  • huishoudfolie
  • een deegrol
  • een siliconen matje of boterpapier
  • een friteuse
  • een taartrooster

Partners

Bereiding

Doughnuts

Laat de boter op kamertemperatuur komen.

Meng de bloem met het zout en de suiker in de keukenmachine.

tip
Er zit niet heel veel suiker in de doughnut, maar is wel noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de doughnut mooi kleurt als je hem frituurt.

Verwarm de melk in een steelpan op het vuur tot ze lauw is. Los er de gist in op. 

tip
Je kan ook droge gist gebruiken, maar die is krachtiger. Je gebruikt dus maar de helft van het gewicht in verse gist. Hou er ook rekening mee dat de doughnut anders smaakt met droge gist.

Meng de malse boter door de bloem met suiker. Giet er de melk met gist in een fijne straal bij. 

Laat minstens 15 minuten kneden tot je een elastisch deeg krijgt. 

Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Doe een vel huishoudfolie over de kom en laat 40 minuten rijzen op een plaats weer geen tocht is. 

Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit met een deegrol tot 3 centimeter dikte. 

Steek rondjes uit het deeg. 

Beleg een bakplaat met een siliconen matje of boterpapier. 

Steek in het midden van elke doughnut een gaatje uit. 

tip
Gooi de binnenste rondjes niet weg, maar frituur ze ook als kleine koekjes.

Leg er een schone keukenhanddoek op. Laat ze nog eens 20 minuten verder rijzen op een warme plaats. 

Chocochino

Verwarm de melk op het vuur. 

Breek de chocolade in stukken en smelt in de melk. Doe er de vanillesuiker bij. 

Klop de slagroom half op met de bloemsuiker. 

Afwerken en serveren

Verwarm de friteuse tot 170°C.

Bak de doughnuts aan beide kanten goudbruin in het frietvet. Leg niet te veel doughnuts in één keer in het vet.

Haal de doughnuts uit het vet en rol ze door de suiker.

Laat de doughnuts wat afkoelen op een taartrooster.

Giet de chocomelk in hoge glazen. Lepel er wat slagroom op. Werk af met chocoladeschaafsel.

Doughnut met chococino