Dosa van boekweitmeel met mangochutney

‘Streetfood’ is in. Elk land of cultuur heeft zo z’n klassiekers. Wij hebben onze frieten en wafels, maar zowat overal ter wereld kan je interessante en smakelijke maaltijden uit het vuistje ontdekken. Dosa zijn een soort Indiase pannenkoeken. Jeroen bakt ze op basis van glutenvrij boekweitmeel en rolt ze op, gevuld met een kruidige mangochutney en in het gezelschap van een sausje op basis van plattekaas. Ongeveer 1 pannenkoek per persoon.

Ingrediënten

  • 300 g boekweitmeel
  • 4 ei
  • 6 dl karnemelk
  • 0 snuifje zout
  • 0 boter
  • 2 mango
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 0.5 chilipeper
  • 40 g gember
  • 8 cl witte wijnazijn
  • 3 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel currypasta
  • 0 kurkumapoeder
  • 0 scheutje druivenpitolie
  • 0 zout
  • 200 g plattekaas
  • 0.5 limoen
  • 1 theelepel Harissa
  • 2 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 0 snuifje zout

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een fijne rasp
  • een blender

Partners

Bereiding

Voor de mangochutney

Pel de ui en snipper hem in matig fijne stukjes.

Schil de mango’s en snij het vruchtvlees los van de grote pit. Snij de plakken mango in blokjes van minstens een centimeter breed.

Verhit een scheut neutraal smakende olie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uisnippers glazig.

Voeg na een paar minuten de stukken mango toe en roer.

Plet de lookteen tot pulp en verwijder de zaadjes uit (een deel van) het chilipepertje. Snij de pittige peper eerst in reepjes en vervolgens in piepkleine stukjes. Roer de lookpulp en de ‘puntjes’ chilipeper door de pruttelende mango.

Schil het stukje gemberknol en rasp het in de mangobereiding. Roer en voeg een flinke snuif kurkumapoeder toe, een gezonde specerij, ideaal voor een felgele kleur.

Voeg de azijn toe, de suiker en wat gele currypasta. (gebruik een hoeveelheid naar smaak van deze karaktervolle pasta) Roer, zet het deksel op de pot en laat de chutney nog 15 minuten pruttelen op een zacht vuur. Roer ook tussendoor eens in de bereiding.

Proef de gare chutney en beslis of je een snuifje zout wenst toe te voegen.

Het boekweitbeslag

Schep de boekweitbloem in de mengbeker van de blender. Voeg de eieren toe, de karnemelk en een snuif zout.
Laat het toestel draaien tot je een glad beslag hebt en zet het opzij.

De dipsaus

Schep de plattekaas in een schaaltje. Voeg een beetje olijfolie, fijn geraspte zeste en een scheut sap van de limoen toe. Voeg een beetje honing toe en geef het sausje pit met een toef harissa. (Gebruik een hoeveelheid Tunesische hete saus naar persoonlijke smaak.)
Roer, proef en voeg eventueel zout toe.

De dosa's bakken en serveren

Verhit een grote bakpan (of een pannenkoekenpan) op een stevig vuur.
Zet het vuur wat zachter en smelt een klein klontje boter in de pan.
Schep er een lepel boekweitbeslag in, voldoende voor een grote dunne pannenkoek. Kantel de pan, tot het beslag de volledige bodem bedekt.
Laat de pannenkoek garen, tot de onderzijde goudbruin krokant is. Draai de pannenkoek niet om!
Laat de koek uit de pan glijden en verdeel er een portie mangochutney over. (En herhaal deze bereiding.)
Rol elke pannenkoek op, snij hem middendoor en serveer de frisse dipsaus bij de dosa.
Dosa van boekweitmeel met mangochutney