Dikke rapensoep en toast met spek

Een dikke winterse maaltijdsoep doet altijd deugd. Na een wandeling die je een koude neus heeft opgeleverd, na een drukke werkdag… Alle redenen zijn goed om een pauze te nemen en te genieten van zo’n dampende kom en toast met gebakken gerookt spek erbij. Rapen hebben een aardse smaak en tegelijk zit er een beetje pit in. Het is een ondergewaardeerde groente die perfect geschikt is voor deze soep. En naar goede gewoonte voorziet Jeroen voldoende ingrediënten om meteen een flinke hoeveelheid te maken. Soep heb je nooit teveel in huis…

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 2 ui
  • 2 teentje look
  • 2 raap
  • 3 wortel
  • 4 stengel selder
  • 0 tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 1 kruidnagel
  • 1 mosterd
  • 1 klontje boter
  • 0 peper
  • 0 selderijzout
  • 0 zout
  • 4 zuurdesembroodje
  • 4 sneetje spek
  • 1 klontje boter

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een staafmixer
  • een eindje keukentouw

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi een portie kippenbouillon of neem de tijd om een ketel verse bouillon te maken. Maak meteen een grote hoeveelheid en vries de bouillon in porties in.

De rapensoep

Spoel alle groenten.

Pel de uien en snij ze in grove stukken.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Look past perfect in een rapensoep. Pel de tenen en snij ze in stukjes.

Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur.

Stoof de stukken ui en look in de boter. Roer regelmatig even in de pot.

Snij het loof en de stelen van de selderstengels in grove stukken. De blaadjes van de selder zorgen voor extra smaak. Doe de stukken selder in de stoofpot en roer.

Snij het wortelstukje en het steelstukje van de rapen eraf en schil de groente met een dunschiller. Snij de rapen in dobbelstenen en doe ze in de stoofpot.

Schil de wortelen en snij ze grof in rondjes. Laat de zoete groente ook even meestoven met de andere groenten.

Laat de verzamelde groenten nog 10 minuten stoven. De stukjes raap mogen gerust een klein beetje kleuren.

Verzamel verse tijm, blaadjes laurier en bind ze samen tot een kruidentuil. Gooi het pakketje kruiden in bij de gestoofde soepgroenten.

Schenk de warme bouillon in de pot en voeg de kruidnagel toe.

Laat de soep een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Intussen kan je de toast met spek voorbereiden.

Haal nadien het bouquet garni en de eventuele stukken spekzwoerd (zie onder) uit de pot. Mocht je wat vindersgeluk hebben, vis er dan ook de kruidnagel uit.

Mix de soep glad met de staafmixer. De wortelen zullen de soep een beetje extra kleur geven.

Schep de mosterd in de soep, en kruid ze naar smaak met wat klassiek keukenzout en/of selderijzout, en peper van de molen. Zet de mixer nog even in de pot en proef of de smaken goed zitten.

De toast met spek

Snij het zwoerd van de lapjes spek en verwijder ook eventuele stukjes kraakbeen.

tip
Laat het zwoerd van het spek in de soep meekoken. Dat levert extra smaak op.

Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.

Leg de lappen spek in de pan en bak ze goudbruin op een matig vuur. Doe het niet overhaast en kijk wel uit dat het braadvet niet verbrandt. Om problemen te vermijden, zet je het vuur tussendoor wat zachter.

Snij intussen de dikke sneden zuurdesembrood. Gebruik bij voorkeur een gekarteld broodmes.

Leg de lapjes gebakken spek op een bord en bak de toasten in het spekvet dat in de pan ligt. Gebruik een matig vuur. Kleur de toasten in enkele minuten langs beide zijden.

Serveren

Leg op elke toast een lapje gebakken gerookt spek.
Vul de borden met dampende rapensoep en serveer er de stevige toast bij. En voor de liefhebbers: strijk een beetje extra mosterd op het spek.
Dikke rapensoep en toast met spek