Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons

Even een versnelling lager schakelen na de feesten en het jaar goed inzetten met een flinke portie vitamines. Dit kan niet beter dan met een grote kom lekkere soep. Erwtensoep of snert is een dikke soep die wordt bereid met gedroogde spliterwten. Net als andere peulvruchten en linzen worden de spliterwten eerst geweekt voor gebruik. Werk de soep af met krokant spek, varkensschenkel en krokante croutons van roggebrood als garnituur.

Ingrediƫnten

  • 250 g spliterwten
  • 1 klont boter
  • 2 klontje boter
  • 2 ajuin
  • 2 stengel prei
  • 0.5 knolselder
  • 2 teentje look
  • 4 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • 1 aardappel
  • 1 varkensschenkel
  • 3 liter groentebouillon
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • zout
  • witte peper
  • 4 sneden roggebrood
  • 500 g diepvrieserwten

Benodigdheden

  • Een ruime casserole of kookpot
  • een mixer
  • touw
  • een kookei

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideoā€™s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Week de spliterwten enkele uren op voorhand in water. 

De verder bereiding

Smelt een klont boter in een ruime casserole. 

Snijd de uien grof en stoof ze aan in de hete vetstof. 

Snijd ook de prei, de knolselder en de teentjes look grof. Laat de groenten meestoven in de casserole. 

Giet de spliterwten af. 

Kneus de jeneverbessen en doe ze in een kookeitje, gevolgd door de kruidnagels.  

Laat de spliterwten meestoven met de rest van de groenten. 

Schil de aardappel, snijd hem in stukken en voeg toe aan de casserole. 

Leg er ook de schenkel in en bevochtig het geheel vervolgens met de groentebouillon. Breng de soep aan de kook. 

Maak een bouquet garni van tijm en laurier en voeg toe aan de soep gevolgd door zout, witte peper en het kookeitje met de kruidnagels en jeneverbessen. 

Laat de soep minstens 3 uur rustig pruttelen op een zacht vuur, tot het vlees van de schenkel valt. 

Zet een pannetje op het vuur. Snijd het spek in reepjes en bak ze krokant in het pannetje. 

Snijd enkele sneetjes brood in blokjes. 

Haal het spek uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. 

Haal de gebakken stukjes spek uit de pan en laat er een klontje boter in smelten. Snijd de sneetjes brood in blokjes en bak ze vervolgens goudbruin in de hete vetstof. 

Haal de kruidentuil, het kookeitje of thee-ei en de schenkel uit de soep en mix ze fijn. 

Doe er de diepvrieserwten bij en mix ze verder fijn. 

Pluk het vlees van de schenkel en doe opnieuw bij de soep.

Werk de soep af met de krokante spekjes en de croutons. 

Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons