Cullen skink met haverkoekjes

Een romige maaltijdsoep met aardappelen en gerookte schelvis als hoofdingrediënten, afgewerkt met vers zeewier. De typische haverkoekjes vind je overal in Schotland, maar ze zijn nog lekkerder wanneer je er zelf mee aan de slag gaat!

Ingrediënten

  • 260 g havermout
  • 65 g bloem
  • 120 g boter
  • flinke snuif grof zout
  • 75 g water
  • 2 teentje look
  • snuif Provençaalse kruiden
  • een klontje boter
  • 2 ajuin
  • 1 stengel prei
  • 2 frietaardappelen
  • 600 g gerookte schelvis
  • 5 dl melk
  • 5 dl water
  • 2 blokje groentebouillon
  • enkele blaadjes laurier
  • zwarte peper
  • 2 dl room
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 1 citroen

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De haverkoekjes:

Laat de oven voorverwarmen tot 180 °C.

Weeg de havermout en de bloem af in een kom en voeg de boter er in blokjes aan
toe. Voeg er het grof zout aan toe, gevolgd door het water.

Pel de look, plet hem en voeg hem samen met de Provençaalse kruiden toe. Meng
alles met je handen tot een stevig deeg.

Schep het deeg op een vel bakpapier en leg er een tweede vel bakpapier bovenop.

Rol het deeg 1 cm dik uit. Snijd het deeg in vierkantjes en leg ze op wat bakpapier
in een ovenschaal.

Bak de haverkoekjes 40 minuten in de oven.

De cullen skink (soep):

Laat een klontje boter smelten in een grote pot. Pel de ui, snijd fijn en stoof ze in de
boter. Spoel de prei onder koud water, snijd fijn en stoof mee aan.

Schil de aardappelen, snijd in stukjes en voeg toe.

Spoel het zeewier in koud water, snijd fijn en laat even meestoven.

Voeg er vervolgens de melk, het water, de groentebouillonblokjes, de tijm en laurier
aan toe en breng de soep aan de kook.

Kruid met zwarte peper en voeg er de room aan toe.

Snijd de vis in blokjes en voeg ze toe.

Laat de soep 30 minuten zachtjes koken.

Snijd vlak voor het serveren de platte peterselie grof en roer ze door de soep.

Snijd de citroen in partjes en serveer ze samen met de haverkoekjes bij de warme
schelvissoep.

Cullen skink met haverkoekjes