Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een kaasrasp

Bereiding

De kaassaus

Alles begint met een roux. Smelt de boter in een steelpannetje op een matig vuur en doe er de bloem bij. Roer met de garde en laat het mengsel kort ‘bakken’.

Schenk de melk erbij en roer met de garde tot je een gladde gebonden saus krijgt.

Rasp het stuk gruyère, en het stuk comté in de warme saus. Roer tot de kaas opgelost is. Laat de saus niet meer koken.

Kruid de saus met wat zout, peper van de molen en een beetje nootmuskaat.

Roer er tenslotte de dooier doorheen, zodat de saus een mooie glans krijgt. Het eiwit wordt niet gebruikt.

De toast

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij met een broodmes dikke sneden van het brood en leg ze op een ovenschaal, op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Voor elke toast heb je twee sneden nodig die tot 2 cm dik zijn.

Smeer de toasten in met een rijkelijke laag van de kaassaus.

Beleg de helft van de broodjes met een flinke snede gekookte ham zonder zwoerd.

Schep op de ham nog een likje saus dat als ‘lijm’ zal dienen. Leg daarop een toast zonder vlees, met de laag kaassaus naar boven.

Rasp nog wat comté en gruyère over de bovenste sneden toast en zet de snacks gedurende zo’n 15 minuten in de oven van 180°C.

Laat de toasten flink heet worden en wacht tot er bovenaan een goudbruin kaaskorstje te zien is.

De afwerking

Smelt een klontje boter in een braadpan (of antikleefpan) en bak er evenveel spiegeleieren in als er toasten zijn.

Schep op elke croque een spiegelei.

Spoel wat sla naar keuze, pluk de blaadjes los en laat ze uitlekken. Doe de gemengde sla in een slakom en besprenkel ze net voor het serveren een beetje olijfolie, natuurazijn, peper en zout. Meng de sla met liefde en serveer ze bij de croque madame.

4 personen

30 minuten

Benodigdheden:

een kaasrasp

Ingrediënten

Croque madame

Dit is échte bistrokeuken, waarvan je het water in de mond krijgt. Een forse toast om jezelf een keer te belonen of anderen te verwennen. Brood met heerlijke kazen in een smeuïge saus, eenvoudige ham en een eitje. Het is stevige kost om zuinig mee om te springen, maar er zal vast wel eens een reden zijn om deze ‘top croque madame’ te serveren.

Bereiding

De kaassaus

Alles begint met een roux. Smelt de boter in een steelpannetje op een matig vuur en doe er de bloem bij. Roer met de garde en laat het mengsel kort ‘bakken’.

Schenk de melk erbij en roer met de garde tot je een gladde gebonden saus krijgt.

Rasp het stuk gruyère, en het stuk comté in de warme saus. Roer tot de kaas opgelost is. Laat de saus niet meer koken.

Kruid de saus met wat zout, peper van de molen en een beetje nootmuskaat.

Roer er tenslotte de dooier doorheen, zodat de saus een mooie glans krijgt. Het eiwit wordt niet gebruikt.

De toast

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij met een broodmes dikke sneden van het brood en leg ze op een ovenschaal, op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Voor elke toast heb je twee sneden nodig die tot 2 cm dik zijn.

Smeer de toasten in met een rijkelijke laag van de kaassaus.

Beleg de helft van de broodjes met een flinke snede gekookte ham zonder zwoerd.

Schep op de ham nog een likje saus dat als ‘lijm’ zal dienen. Leg daarop een toast zonder vlees, met de laag kaassaus naar boven.

Rasp nog wat comté en gruyère over de bovenste sneden toast en zet de snacks gedurende zo’n 15 minuten in de oven van 180°C.

Laat de toasten flink heet worden en wacht tot er bovenaan een goudbruin kaaskorstje te zien is.

De afwerking

Smelt een klontje boter in een braadpan (of antikleefpan) en bak er evenveel spiegeleieren in als er toasten zijn.

Schep op elke croque een spiegelei.

Spoel wat sla naar keuze, pluk de blaadjes los en laat ze uitlekken. Doe de gemengde sla in een slakom en besprenkel ze net voor het serveren een beetje olijfolie, natuurazijn, peper en zout. Meng de sla met liefde en serveer ze bij de croque madame.

Dagelijkse Kost een.be