Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een maatbeker een elektrische staafmixer

Bereiding

De crêpes

Smelt de boter in een steelpan.

Doe de eieren met de gesmolten boter, de bloem, de melk, een snuifje zout en de suiker in een maatbeker. Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes en doe ze bij het beslag.

Mix tot een glad beslag met een staafmixer.

 Smelt een extra klontje boter in een klein pannetje.  Spoel de aardappel en dep hem droog.  Snijd hem in twee en prik een helft op een vork. 

Haal de aardappel door de gesmolten boter en vet er de pannenkoekenpan mee in.

TIP

Dit is een echte restauranttruc. Door een halve aardappel te gebruiken, hoef je niet telkens een klontje boter af te snijden en te smelten. Je hebt bovendien altijd de ideale hoeveelheid vetstof.

Lepel wat beslag in de pannenkoekenpan en bak crêpes.

Afwerken en serveren

Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng de malse boter met de suiker. 

Schil 1 sinaasappel met een dunschiller. Snijd de schil in heel fijne reepjes (julienne). Houd apart.

Pers een halve sinaasappel en doe wat sinaasappelsap bij het boter-suikermengsel. Doe er ook een klein scheutje Grand Marnier bij.

Smelt een deel van de sinaasappelboter in een grote pan en laat een beetje karamelliseren.

Warm een scheut Grand Marnier en een scheut cognac op in een steelpan.

Doe een deel van de zeste in de pan met de sinaasappelboter. Pers er een sinaasappel bij uit.

Leg een crêpe in de pan. Draai hem om zodat hij volledig bedekt is met het mengsel. Vouw hem in vier in de pan met behulp van een vork en een lepel. Doe hetzelfde met drie extra pannenkoeken. Er liggen dus vier opgevouwen crêpes in de pan met sinaasappelboter.

Steek de Grand Marnier met cognac in brand en giet hem over de crêpes. Haal van het vuur en serveer met een bol vanille-ijs.

4 personen

60 minuten

Benodigdheden:

een maatbeker een elektrische staafmixer

Ingrediënten

Crêpes Suzette

Voor crêpes Suzette maak je een sinaasappelboter met een beetje alcohol die je laat karameliseren tot siroop. Daar wentel je de flensjes door en ten slotte flambeer je ze. Een klassieker van chef Escoffier.

Bereiding

De crêpes

Smelt de boter in een steelpan.

Doe de eieren met de gesmolten boter, de bloem, de melk, een snuifje zout en de suiker in een maatbeker. Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes en doe ze bij het beslag.

Mix tot een glad beslag met een staafmixer.

 Smelt een extra klontje boter in een klein pannetje.  Spoel de aardappel en dep hem droog.  Snijd hem in twee en prik een helft op een vork. 

Haal de aardappel door de gesmolten boter en vet er de pannenkoekenpan mee in.

TIP

Dit is een echte restauranttruc. Door een halve aardappel te gebruiken, hoef je niet telkens een klontje boter af te snijden en te smelten. Je hebt bovendien altijd de ideale hoeveelheid vetstof.

Lepel wat beslag in de pannenkoekenpan en bak crêpes.

Afwerken en serveren

Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng de malse boter met de suiker. 

Schil 1 sinaasappel met een dunschiller. Snijd de schil in heel fijne reepjes (julienne). Houd apart.

Pers een halve sinaasappel en doe wat sinaasappelsap bij het boter-suikermengsel. Doe er ook een klein scheutje Grand Marnier bij.

Smelt een deel van de sinaasappelboter in een grote pan en laat een beetje karamelliseren.

Warm een scheut Grand Marnier en een scheut cognac op in een steelpan.

Doe een deel van de zeste in de pan met de sinaasappelboter. Pers er een sinaasappel bij uit.

Leg een crêpe in de pan. Draai hem om zodat hij volledig bedekt is met het mengsel. Vouw hem in vier in de pan met behulp van een vork en een lepel. Doe hetzelfde met drie extra pannenkoeken. Er liggen dus vier opgevouwen crêpes in de pan met sinaasappelboter.

Steek de Grand Marnier met cognac in brand en giet hem over de crêpes. Haal van het vuur en serveer met een bol vanille-ijs.

Dagelijkse Kost een.be