Crème brûlée van speculaas

De avonden op 5 december zijn memorabel voor Jeroen. Met grote ogen vol verwachting en een beetje nerveus enthousiasme werd er druk heen en weer gebabbeld over wat de Sint wel of niet zou brengen. Over kattenkwaad of een donker verblijf in de jute zak van de Pieten heeft hij zich maar zelden veel zorgen gemaakt. De Sint is altijd vergevingsgezind én ’t is potverdorie een ferme zoetebek. Voor al wie morgen aankijkt tegen een grote stapel speculaas, heeft hij alvast een tip. Maak er een bijzondere crème brûlée mee, 100% in Klaasstijl.

Ingrediënten

  • 50 g speculaas
  • 50 g suiker
  • 6 ei
  • 1.25 dl room
  • 1.25 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 bruine suiker
  • 2 witte suiker

Benodigdheden

  • rammequins (ovenvaste potjes van aardewerk)
  • een keukenweegschaal
  • een maatbeker
  • een staafmixer
  • een koffiemolen of kleine hakmolen
  • een kleine gasbrander

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Meet de juiste hoeveelheden melk en room en breng het mengsel tot tegen het kookpunt in een kleine pot of pan.
Snij de vanillepeul overlangs in twee en schraap er met een mespunt alle zwarte zaadjes uit. Doe ze in het roommengsel, samen met de peulen en laat de vanille smaak afgeven.
Breek de speculaas in stukjes en laat de koekjes oplossen in het mengsel van melk en room. Roer af en toe met de garde.
Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. Weeg de suiker en strooi de korrels bij de eigelen. Roer meteen met de garde tot beide ingrediënten goed vermengd zijn. Tip: Gebruik het eiwit om bv. luchtige meringues te maken of vries het in.
Vis de lege vanillepeul uit de pan met speculaasroom. Zet er kort de staafmixer in. Schenk het hete mengsel over het dooiermengsel en roer dadelijk met de garde.
Verwarm de oven voor tot een bescheiden 90 °C.
Plaats de rammequins op de ovenplaat en vul de potjes met het speculaasmengsel.
Schuif de potjes met crème brûlée in de oven van 90°C en laat ze daar een vol uur achter.
Laat de dessertjes volledig afkoelen.
Meng kort voor het serveren een beetje bruine suiker en wat kristalsuiker in de beker van een kleine hakmolen of een elektrische koffiemolen. Mix het suikermengsel poederfijn.
Strooi een laagje van het suikermengsel bovenop elke afgekoelde crème brûlée van speculaas.
Beweeg de vlam van de kleine gasbrander boven het suikerlaagje, zodat het smelt en kort nadien krokant opstijft. Een restje van het suikermengsel kan je bewaren voor een latere bereiding.
Serveer meteen.
Crème brûlée van speculaas